сряда, 16 декември 2020 г.

През 2021-а теглим до 4,5 млрд. лв. нов държавен дълг

 Лудогорец получи милиони от държавата - Проспорт.бг 

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 4,5 млрд. лева. Това предижда Емисионната политика за 2021 г., на Министерството на финансите (МФ).

"Емисионната политика ще бъде насочена към поемането на нов дълг на пазарен принцип, при отчитане на конкретната специфика и ликвидност на дълговия пазар", пояснява ресорният министър Кирил Ананиев. Той допълва, че ведомството възнамерява да предложи стандантизирани дългови инструменти с фиксирана лихва.

"МФ запазва правото си при необходимост да променя предварително анонсираната Емисионна политика в рамките на законово утвърдените лимити", допълва Ананиев.

Министерството на финансите отличи най-активните участници - първични дилъри на пазара на държавни ценни книжа (ДЦК) за 2020 г.

"За втора поредна година две почетни грамоти на МФ - за най-много придобити ДЦК и за закупил най-много ДЦК за сметка на клиенти, заслужи "Обединена българска банка" АД. Най-активен участник на първичния пазар за своя сметка тази година е "УниКредит Булбанк" АД", съобщиха от ведомството.

Новините от днес и със задна дата