четвъртък, 3 декември 2020 г.

Доц. Чорбанов много разтревожен от ваксините

  

Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините. Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира. Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има.

Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за лекуване. Регулациите са най-стриктни. 

Това, че Министерският съвет или Народното събрание са решили, че ще има ваксинация, не значи нищо, защото е необходимо одобряване от Националната агенция за лекарствата. Това не са внесени масло или кисело мляко. Има доста въпроси, които трябва бъдат официално коментирани, заяви той. 

По думите му експертите по ваксините са малко в нашата страна и би трябвало всички те ясно и еднозначно да информират обществото за всички плюсове и минуси. С ваксините са възможни изненади по много причини. Това е съвсем нов продукт. Преди да бъдат регистрирани които и да било ваксини, да не правим планове как ще започнем веднага ваксинацията, заяви експертът. 

Доц. Чорбанов допълни: "Няма научен отговор колко дълъг е имунитетът. Има редки случаи на повторно заразяване. Не е ясно дали ваксината може да осигури дълъг имунитет. Друг въпрос е кой ще бъде ваксиниран. Принципно нещо е - имунизацията на хора, които до този момент не са се срещали с инфекцията. Ако голям процент от населението се е срещал с патогена, ваксинацията е безсмислена. Но в ситуация на пандемия въпросът е какъв ще бъде ефектът, когато се ваксинира позитивен човек".

Новините от днес и със задна дата