петък, 18 декември 2020 г.

Над половин година се запазват антителата при заразилите се с коронавирус, но няма гаранция от повторно заразяване!

  

Антителата в кръвта на заразилите се с новия коронавирус могат да се запазят повече от половин година, става ясно от публикувани резултати от изследване на финландския Национален институт по здравеопазване и социално развитие.

Но няма гаранция от повторно заразяване, докато сте с антитела и най - пресният пример е този на починалия депутат Валентин Касабов, чиито изследвания са показали наличие на антитела само 4 дни преди първите симптоми на заразяване. Освен, ако изследването му не е било грешно.

"При достатъчно голяма част от заразените през пролетта досега присъства значително количество антитела в кръвта", се посочва в публикацията.

В изследването досега са включени над 1100 души, заразени през пролетта. Първите кръвни проби за изследване антитела са взети в началото на ноември, предава БТА.

При 91 на сто от анализираните резултати досега са открити антитела, които неутрализират вируса. Неутрализиращи антитела са открити при всички 129 участници в изследването, които са прекарали COVID-19 тежко и се наложило болнично лечение.

"Това е многообещаваща находка. Откриването на неутразилиращи антитела може да е знак за по-дългосрочна защита от новата инфекция", казва ръководителят на изследването Мерит Мелин.

Новините от днес и със задна дата