неделя, 13 декември 2020 г.

Нанкинското клане: 300 000 убити, 20 000 жени са изнасилени

  

С минута мълчание днес в Китай бе почетена паметта на жертвите на клането в Нанкин, предаде ТАСС. Мащабната церемония се състоя на площада на Мемориала на жертвите на Нанкинското клане в град Нанкин, в източната китайска провинция Цзянсу.

В събитието участваха представители на ръководството на страната и на обществеността. Поднесени бяха венци. Речи произнесоха висши китайски представители, а церемонията приключи с пускането в небето над града на 3000 гълъба.

През 2014 г. Общокитайското събрание на народните представители прие решение за обявяване на 13 декември за официален ден в памет на жертвите на Нанкинското клане.

Нанкинското клане е един от най-трагичните епизоди в съпротивителната война на китайския народ срещу японските завоеватели в годините на китайско-японската война (1937-1945 г. Нанкин тогава беше столица на страната и след завладяването на Шанхай от силите на японския император в средата на ноември 1937 г. градът се оказа по ударите на противника. Японските военни превмат Нанкин на 13 декември, след което, според източници, са започнали масови убийства на цивилни и китайски военнопленници, продължили шест седмици.

Според официални китайски данни убитите от военните на японската императорска армия в Нанкин са 300 000, а около 20 000 жени са били изнасилени. Според данни на Международния военен трибунал за Далечния изток убитите в Нанкин и неговите околности са около 200 000 души.

Новините от днес и със задна дата