сряда, 9 декември 2020 г.

Преименуването на 24 май вече е факт

  

"24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" се заменят с "24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". Това реши окончателно парламентът с промени в Кодекса на труда и с подкрепата на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ВОЛЯ.

Предложението за промяна на името бе на ВМРО. Първоначално идеята им бе 24 май да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура". Чуха се обаче критики, че така се омаловажава общославянската значимост делото на Светите братя Кирил и Методий. По темата бе направена и обществена дискусия и така се стигна до финалния вариант - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Днешното решение за преименуване на празника предизвика остър спор и днес в пленарна зала между "Обединени патриоти" и БСП.

Според Георги Гьоков от левицата Кодексът на труда не е място за решаване на исторически спорове, целта е не изграждане на национално самочувствие и патриотизъм, а отвличане вниманието на българското общество от проблемите в момента. Затова поиска предложението да бъде оттеглено, но мнозинството го отхвърли. Не вандалствайте с трудовото законодателство, призова той.

Милен Михов от ВМРО пък бе категоричен - с поправката се връщаме към историческата истина и към българската традиция.

Той коментира, че позицията на БСП съвпада с изказване на президента Владимир Путин, в което е казал, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

ОП са категорични, че формулировката, която предлагат, е изцяло пробългарска.

А виждате ли кои партии предлагат да отпадне - БСП, отцепилите се от левицата и "Атака". Партиите, за които проруските интереси са по-мили от българските. Националният нихилизъм трябва да бъде изкоренен", добави Мария Цветкова.

Безспорен е фактът, че българският принос към кирилицата системно е атакуван от Русия и Македония, коментира и Тома Биков от ГЕРБ.

Единственото, което ще постигнете, е да се появят празници на сръбската, македонската и други азбуки, обобщи социалистът и бивш агент на комунистическата ДС Таско Ерменков. БСП настоява, преди да се промени името на празника, да се проведе широка обществена дискусия.

Занапред при постъпване на работа за пръв път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко четири месеца трудов стаж, приеха още депутатите. Досега изискването беше за осем месеца.

Новините от днес и със задна дата