събота, 19 декември 2020 г.

Колко могат да ви запорират от пенсията през 2021 г.

 istock 

От следващата година се променя размерът на сумата, която може да бъде запорирана от пенсията. Причината е, че минималната заплата става 650 лева.

Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се правят удръжки.

Така на практика защита от запор имат над 85% от пенсионерите у нас, показват данни на Националния осигурителен институт. Става въпрос за над 1,8 милиона българи, които получават до 650 лева пенсия.

Принудително изпълнение не може да се налага и за работещите, които получават до минималната заплата.

Най-често запор на пенсии се налага заради неплатено парно. Хората, върху чиито пенсии и заплати вече са наложени запори по реда на чл. 446 от Гражданския процесуален кодекс, от догодина ще имат промяна в размера на удръжката, в резултат от определения нов размер на минималната работна заплата за страната.Ако пенсионер или работещ получава на месец между 650 лева (колкото ще стане минималната заплата) и 1300 лева (двукратния є размер), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа. Така, ако заплатата или пенсията е 651 лева, то запорът ще бъде съответно 195 лева или 162,75 лв. на месец в зависимост дали има деца.

Ако осъденото лице получава на месец възнаграждение между 1300 и 2600 лева, то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, съответно ако няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с по-високи пенсии, тъй като от 1 януари 2021 г. максималната пенсия се вдига на 1440 лева.

Новините от днес и със задна дата