събота, 12 декември 2020 г.

Разкриха броя на заразените с К-19 у нас, които не са отчетени в статистиката

  

Близо 1/8 от заразените с коронавирус у нас не влизат в статистиката. Това показват данните на няколко лаборатории. Съизмерими са данните и в третата - 98 положителни проби, от общо 424 направени теста. Все повече пациенти разчитат на резултати от бързите антигенни тестове, които не са включени в официалните данни.

 Според една от най-големите лаборатории за периода от края на ноември до началото на декември са обработени 20 028 PCR теста. От тях положителни са 7242 или 36% от взетите проби. За сравнение през същия период, в същата лаборатория за взети 3211 антигенни теста. 

Положителните проби са 928 - или така излиза, че съществуват почти 29% изследвани и доказано положителни пациенти, които не са отразени в статистика като нови случаи. За месец ноември в една от лабораториите са направени 67 549 PCR теста, а положителните са 14 984. Бързите антигенни за изминалия месец са 24 229, от тях позитивни са 6812.

 „Като цяло, в момента, който се утвърди памбио тестът или бързите тестове, антигенни, има сериозен ръст на този вид тестове и те са около 1/3 от тестовете, които се правят за диагностика на инфекцията“, заяви пред БТВ д-р Благовеста Пенчева – медицински директор на лаборатория. „Горе долу една четвърт са положителни, за разлика от PCR, където имаме 40% позитивни. Хубаво е те да се вкарат в практиката, да им се обърне по-сериозно внимание и да влязат в статистика, защото така ще получим по-пълна картина“, обясни Пенчева. 

Според официалните данни на здравното министерство регистрираните случаи за миналия месец са 91 445. Данните само от 3 лаборатории обаче променят това число с близо 8 хиляди случая отгоре. 

„Някъде от порядъка на 1/8 от пациентите, които са положителни, не са отразени в статистиката. Сега става интересен въпросът и какво става с антителата, много хора, които излизат от заболяването и не малка част от тях правят изследвания за антитела, предстои да почваме ваксини“, коментира д-р Недялко Калачев - управител на лаборатория. 

Извън статистиката е още една група хора - тези, които имат ясните симптоми, но не правят нито бърз, нито PCR тест. На пресконференция миналата седмица здравният министър обясни, че идната седмица ще бъда взето решение къде и как ще се отчита броя от антигените тестове.

Новините от днес и със задна дата