вторник, 3 ноември 2020 г.

Студент изгуби битката с Covid-19, търсят плазма за неврохирург в тежко състояние

  

Студент по археология в Пловдив, диагностициран с коронавирус, издъхна снощи, а близките на варненски неврохирург спешно търсят рековалесцентна плазма от преболедували Covid-19, за да спасят живота му.

Д-р Манук Бейлерян е неврохирург във МБАЛ "Света Анна" в морския град. В събота той е дал положителен PCR тест за коронавирус, като е установена двустранна пневмония. Лекарят е настанен за лечение в Университетската болница "Света Марина" в тежко състояние и с дихателна недостатъчност. 

Много е тежко, когато се срещнеш със заразата отблизо. Молим се баща ми да не стигне до изкуствено дишане и да намерим плазма”, каза синът му Агоп Бейлерян. По думите му, необходимата кръв е от преболедували пациенти с кръвна група А, резус фактор положителен.

Вече има доброволци за даряване на кръв, плазмата от която може да се изработи само в София, допълни синът на заразения неврохирург.

Студентът от Пловдив Хованес Сачлиян обаче загуби битката с Covid-19. От Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" съобщиха, че младият мъж, който ще остане завинаги студент в 4 курс на специалност "Археология", е издъхнал снощи.

"Строителен инженер по образование, влюбен в старата история, археологията и нумизматиката и воден от любопитството на откривателя, той записва второ висше образование, като бакалавър по "Археология". Хованес беше страстен изследовател, участник в студентските разкопки до с. Драгойново, солниците на Провадия и Източната порта на Филипопол и ще бъде запомнен от колегите и преподавателите си като достоен човек, сърцат и усмихнат, студент с потенциал за развитие, отличен организатор и активен участник в дейностите на СИАК "Проф. Велизар Велков"", пишат преподавателите му.

Снощи, след кратко боледуване, Хованес Сачлиян загуби битката с Covid-19 и завинаги остана студент в 4 курс на...

Публикувахте от Философско-исторически факултет ПУ "Паисий Хилендарски" в Вторник, 3 ноември 2020 г.

Новините от днес и със задна дата