петък, 13 ноември 2020 г.

Семейства горят домовете си в Карабах, а пътят на руските миротворци е осеян с трупове

  

Хиляди етнически арменци бягат от райони в Нагорни Карабах, които трябва да бъдат предадени на Азербайджан като част от неотдавнашното мирно споразумение.

Според споразумението Армения трябва да отстъпи контрола върху няколко области до 15 ноември.

Някои етнически арменци дори разрушават собствените си домове, или ги изгарят, за да не могат да се заселят азербайджанци. "Построихме сами тези домове от нищото, как да ги оставим сега на някого другиго."

Трупове на войници, етнически арменци, бяха наредени днес в участъци от планински път в Нагорни Карабах, по който се придвижват камиони и бронирани автомобили с руски миротворци, след подписването на мирно споразумение между Армения и Азербайджан, предаде Ройтерс, цирирана от БТА.

В момента Русия разполага близо 2000 войници, танкове и друга бронирана техника, за да гарантира спазването на примирието. То беше договорено тази седмица след 6 седмици война за етническия арменски анклав в Азербайджан и съседните райони, в която подкрепяните от Турция азербайджански сили завладяха части от територията.

Мащабът на разрушенията днес показва колко отчаяни са били сраженията.

Руска колона, придружена от журналисти на Ройтерс от арменската граница, премина край стотина мъртви етнически арменски войници, чиито тела лежат разпръснати край пътя. Войник лежеше проснат в средата на пътя, докато конвоят изкачваше хълм, отбелязва агенцията.

Автомобили, надупчени от снаряди, и микробуси задръстваха крайпътни участъци, както и изгорял танк и повредени военни превозни средства.

Няколко тела бяха натрупани в нещо подобно на пронизана от куршуми военна линейка. Краката на един от мъртвите бяха превързани, а друг беше с турникет.

Новините от днес и със задна дата