понеделник, 30 ноември 2020 г.

Още една знакова бургаска сграда възвърна стария си блясък с европейска финансова помощ

 

Бургас продължава да променя и подобрява своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място - националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, обитавани от 40 000 души. Очаква се конкретна информация за нейното продължение догодина.

Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Тя е за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. И по тази програма Община Бургас е партньор на собствениците, помагайки с администрирането на процеса на всички нива.

Именно с европейско финансиране по ОПРР тече или скоро ще стартира обновление на над 20 стари сгради в Бургас, някои от които знакови и с културна стойност. Проектите ще се изпълняват до 2022 г. На снимките виждате напредналия ремонт на една от одобрените сгради, разположена на ул. "Рилска" в ЦГЧ, и как изглеждаше тя преди него.

Извън националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, Община Бургас стартира преди 2 години собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни улици, като подготвя, администрира проектите и води тежката комуникация с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници. Тази трета програма също има своите успехи и резултатите можете да видите на "Богориди" и "Александровска".

Община Бургас още веднъж благодари на собствениците на стари частни сгради за доброто партньорство, защото без тях такива проекти няма как да се реализират.

Уточняваме, че и трите изброени програми - националната, европейската и общинската, в момента са затворени за кандидатстване. Когато бъдат отворени, ние първи ще ви уведомим, за да продължим заедно да променяме и обновяваме Бургас!

Още снимки

Новините от днес и със задна дата