четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Здравният министър: Навлизаме в изключително сериозна фаза, следва физическа дистанция (на живо)

  

Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19.

"Най-важната мярка е носенето на маска на закрито - тя спасява животи. Това е мярката, която намалява пациентите, които имат нужда да постъпват в лечебно заведение. Следващата мярка е социалната и физическата дистанция. Да се избягват събиранията, да се избягват струпванията на публични места и да се ограничат пътуванията, ако не са необходими", апелира министърът.

"Още в самото начало говорихме, че процентът на положителните случаи през есента ще се увеличи. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките си, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим. Не е време за празнуване, а за помощ на здравната система", призова още той.

Ангелов все пак благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противоепидемичните мерки.

По думите му държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Днес ще пристигнат още 1700 флакона Ремдесивир, следващата седмица се очакват още над 4300 флакона, за 6 месеца са осигурени предпазни средства, уточни той, като изтъкна, че снощи са говорили в 3 часа през нощта с премиера Бойко Борисов.

В брифинга участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Столичната РЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори, сред които този на "Пирогов".

Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, заяви Кунчев.

България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-то на Балканите. Смъртността в страната ни е на 10-то място в Европа и на 4-то на Балканите, уточни той и подчерта, че очевидно мерките не могат да действат само до 12 ноември, както гласи сегашната заповед, а поне до края на месеца.

"Време е да се обмислят нови мерки. Ограничаване на работещите в офисите до 50%, като бъдат задължени тези, които не искат, както и затваряне на заведенията и кафетериите, които не бяха затворени с предходната заповед до 22 или най-късно до 23 ч. Ограничаване на всички извънкласни дейности извън паралелката, като това да важи за всички ученици от 1 клас нагоре. Горещата ни препоръка към ВУЗ-овете - да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключения да се правят само за медиците и то при упражненията. Редно е да минем на възстановяване на периода хората над 65 годни да пазаруват в зелен коридор - да пазаруват между 08:00 и 10:00 сутринта, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението", препоръча той.

"В момента в болниците се лекуват 3200 души - получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да се намерят трима, при които е имало забавяне на линейката, при които не е имало навременно приемане в болницата, сигурно ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0.1% създаваме впечатление за хаос", каза още Кунчев по повод проблемите в здравната система.

Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички други са в червената, каза още Кунчев и заяви, че смъртността върви стремглаво нагоре.

Според него медицинският персонал трябва да бъде освободен от карантина след отрицателен PCR. Както и спешно да се дадат правомощия на министъра да командирова различни медицински специалисти. Време е колегите от доболничния сектор да се включат в борбата, за да бъде по-равномерно натоварването, каза още Кунчев.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви, че натискът върху болниците в София е много голям. След заповедта на министъра, до момента разкритите легла в София са 3000, от които 250 са за интензивно лечение.

"Мога да кажа, че натискът в софийските болниците е изключително сериозен. Много хора се обаждат по телефона да питат какво да се прави - при първите симптоми на неразположение си останете вкъщи, а ако проблемите се засилят - обадете се на личния лекар. Трябва да има диференциране на лечението на пациентите. Ако личният лекар поеме лечението на леките пациенти от първия ден на контакт с тях, до момента, в който трябва да постъпи в болница, това много ще ни облекчи", заяви Балтов.

И отново припомни: "При първите симптоми на неразположение - леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, останете си вкъщи, не ходете на работа. Поне 1-2 дена стойте вкъщи. Ако проблемите се засилят - потърсете личния си лекар. Когато нямате такъв - може да се обърнете към специалисти в РЗИ".

Очаквайте подробности...

Новините от днес и със задна дата