четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Доц. Кунчев не е оптимист като управляващите: Мерките трябва да се удължат и затегнат

  

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очерта мрачна картина за ситуацията с коронавируса у нас и настоя новите строги мерки за безопасност да бъдат удължени след изтичането на срока от две седмици и дори станат още по-строги.

"Не споделям оптимизма на част от управляващите, че с този темп на заразяване ще постигнем кой знае колко добър резултат. Очевидно ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември - минимум до края на ноември", заяви той не редовния брифинг на здравните власти, на който и министър Костадин Ангелов заяви, че навлизаме в изключително сериозна фаза на пандемията и ако нещата се влошат, следващата мярка е налагане на физическа дистанция.

"Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят. Континентът е тъмночервен, а смъртността върви стремглаво нагоре. У нас само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали в страната са в червената. България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите. Ако не се губи време и се спазват мерките, теоретично няма да достигнем нивата на Чехия и Белгия, но ако се влоши ситуацията, ще има над 300 смъртни случая дневно и над 10 хиляди заразени на ден, каза още той", изтъкна Кунчев.

И изброи мерките, които смята, че трябва да бъдат наложени:

"Ограничаване на работещите в офисите до 50%, като бъдат задължени тези, които не искат, както и затваряне на заведенията и кафетериите, които не бяха затворени с предходната заповед, до 22 или най-късно до 23 ч. Ограничаване на всички извънкласни дейности извън паралелката, като това да важи за всички ученици от 1 клас нагоре. На този етап вече считаме, че трябва да се помисли и за затваряне на училища в цели области в групата от 5 до 12 клас. Горещата ни препоръка към ВУЗ-овете - да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключения да се правят само за медиците и то при упражненията. Редно е да минем на възстановяване на периода хората над 65 годни да пазаруват в зелен коридор - да пазаруват между 08:00 и 10:00 сутринта, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението".

"В момента в болниците се лекуват 3200 души - получават пълната медицинска помощ. Много е лесно да се намерят трима, при които е имало забавяне на линейката, при които не е имало навременно приемане в болницата, сигурно ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0.1% създаваме впечатление за хаос", каза още Кунчев по повод проблемите в здравната система.

Според него трябва да бъде освободен от карантина медицинският персонал.

"На контактния медицински персонал да не се прилага карантина, а да остават на работа след отрицателен PCR на третия ден от контакта", поясни той.

"Време е колеги от доболничния сектор да се включат в тази борба“, каза още доц. Кунчев.

По думите му спешно трябва да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да може да командирова медицински специалисти от доболничната в болничната помощ, за да бъде по-равномерно натоварването и за да се справи здравната система.

Новините от днес и със задна дата