петък, 6 ноември 2020 г.

България уведоми ЕК, че спираме Северна Македония за ЕС

  

България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

Това съобщиха официално от пресцентъра на Външно министерство, след като вече външният министър Екатерина Захариева заяви, че на този етап няма как страната ни да се съгласи да даде начало на преговорите за влизане на съседката ни в ЕС. Тя се мотивира с това, че Скопие не спазва договора за приятелство и добросъседство, подписан през 2017 г..

За България е неприемлив вариантът условията ни към Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме, подчертават от ведомството.

Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове, завършва съобщението на МВнР.

Междувременно северномакедонският премиер Зоран Заев изрази недоволство от позицията на България и заяви, че "е нарушен член 2" от Договора за добросъседство.

"Днес от страна на съседна България е изпратено не особено приятелско послание - първата стъпка е блокирана. Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията (в ЕС). В чл.2, т.2 от договора е записано: "Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО".

 Този член много прецизно показва как ще се поддържа интеграцията на Северна Македония и днес определено е прекършен, докато ние нищо не прекършихме. Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия", изтъкна той, като по този начин.

Според Заев обаче не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. Той е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Заев още веднъж подчерта позицията си, че няма да се сключва нов двустранен договор с България, нито анекс към сегашния.

"Имаме договор и трябва да използваме всички онези важни и перспективни моменти, които съществуват в него. Това е моделът - че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е отделна. Трябва да използваме модела на общата история и чрез него да намерим начините на онова, което искаме да утвърдим. Ако бъдем умни, това, което подписахме през 2017 г. може да бъде чудесна възможност за намиране на решение. Историческите въпроси трябва да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи", каза премиерът.

Следващата среща на Смесената българо-македонска комисия е планирана за 5 декември, а за догодина са предвидени още 5 срещи.

"Убеден съм, че българският народ мисли доброто на македонския народ. Вярвам, че българското правителство и президентът Румен Радев ще искат да помогнат на интеграцията на Северна Македония в ЕС и това ще върви. Оставаме верни на приятелството и целия процес, защото само приятелството носи напредък, перспективи и ползи и за гражданите на СР Македония, и за гражданите на България. И вярвам, че в такъв дух ще продължат и разговорите. Вярвам, че и с помощта на германското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция", каза още Зоран Заев.

Новините от днес и със задна дата