понеделник, 9 ноември 2020 г.

Пробив: Ваксина осигурява 90% защита срещу Covid-19

  

Първата ефективна ваксина срещу коронавирус може да предпази повече от 90% от хората от Covid-19, показва предварителен анализ.

Производителите - американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтек" (BioNTech), определиха днешния ден като "велик за науката и човечеството", съобщи Би Би Си (BBC), цитирана от dnes.dir.bg.

Тяхната ваксина е тествана върху 43 500 души в шест държави и не се споменава за отрицателни странични последици.

Двете компании планират да кандидатстват за спешно одобрение и за използване на ваксината до края на месеца.

Ваксината - заедно с по-доброто лечение - се разглежда като най-добрия начин да се измъкнем от ограниченията, наложени върху целия ни живот, отбелязва Би Би Си.

Около дузина са ваксините в последния етап на тестването - известен като изпитване във фаза 3 - но това е първото, което показва резултати.

Това изпитване прилага експериментален подход - инжектиране на част от генетичния код на вируса - с намерението да се обучи имунната система.

Досегашни опити показват, че ваксината тренира тялото да произвежда и двете - антитела и друга част от имунната система, наречена Т-клетки, за борба с коронавируса.

Необходими са две дози от ваксината с интервал от три седмици. Изпитванията - в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция, показват, че 90% защита е постигната седем дни след втората доза.

"Ние сме една стъпка по-близо до осигуряването на хората по целия свят с така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза", каза д-р Алберт Бурла, председател на Pfizer. А проф. Угур Сахин, един от основателите на BioNTech, определи резултатите като "крайъгълен камък" в борбата срещу пандемията.

Вече писахме, но ще припомним обяснението на covid.joinzoe.com, че ваксините могат да се разглеждат като "тренировъчни програми" за имунната система, които учат вашите имунни клетки да разпознават и унищожават нахлуващи бактерии и вируси (патогени), които причиняват заболяване.

Повечето ваксини съдържат или малка част от микроб, който причинява заболяване, или безобидна форма на целия патоген. Когато ваксината се инжектира в тялото ви, имунната ви система инициира отговор, без всъщност да ви разболее. Така че, ако продължите да срещате вируса (заболяването) по-късно, вие сте защитени, защото тялото ви вече знае как изглежда и как да се справи с него.

 Какво се случва във фаза 3 на изпитването

Както разбираме, ваксината, за която става дума, преминава през фаза 3, в която се провеждат изпитвания за ефикасност. Учените ваксинират хиляди хора (по 30 000 и повече на едно изпитване) и чакат да видят колко ще се заразят в сравнение с доброволци, които са получавали плацебо. Тези изпитвания могат да определят дали ваксината предпазва от коронавирус. Според официалния регламент на САЩ, издаден от Агенцията за храните и лекарствата (FDA), коронавирусната ваксина ще трябва да защити поне 50% от ваксинираните хора, за да се смята за ефикасна. Тогава процентите ще се сравняват при хората, които са получили плацебо и хората, които са получили ваксината, за да определят нейната ефикасност.

В допълнение, изпитванията във фаза 3 са достатъчно мащабни, за да дадат доказателства за сравнително редки странични ефекти, които може да се пропуснат в по-ранни проучвания.

На колко ваксини може да разчита светът

Ако приемем, че тракерът на "Ню Йорк Таймс" (The New York Times) е коректен, то ситуацията е следната:

  • 38 ваксини във фаза 1 (учените дават ваксината на малък брой хора, за да тестват безопасността и дозировката, както и да потвърдят, че стимулира имунната система);
  • 14 във фаза 2 (в тази фаза се провеждат разширени изпитвания: учените дават ваксината на стотици хора, разделени на групи, като деца и възрастни, за да видят дали ваксината действа по различен начин при тях. Тези опити допълнително тестват безопасността и способността на ваксината да стимулира имунната система;
  • 11 във фаза 3 (вече описахме какво се прави по време на изпитванията в нея);
  • 6 ваксини във фаза за ограничено ползване (това са ваксини за ранно или лимитирано ползване);
  • 0 са все още одобрените ваксини - такива за всеобща употреба.

Новините от днес и със задна дата