неделя, 22 ноември 2020 г.

Симеонов: Ще настоявам на коалиционен съвет за пълно затваряне на всичко поне за 3 седмици и вечерен час!

  

Лекарите и специалистите трябва да се произнесат, аз мога да говоря, като човек без познания по медицина. Не бива да бъдете толкова категоричен, че младият човек е починал, защото се е наложило да чака. Така коментира в ефира на Нова тв лидерът на НФСБ Валери Симеонов случая с починалото момче върнато от болница в Бургас.

"Моето лично мнение е, че човекът е докаран прекалено късно. В случая не е коректно да се хвърля вината върху здравеопазването. Когато човек е починал в рамките на часове, той вече е пътник", заяви политикът. 

"Разбирам болката на близките, но моето мнение е, че става въпрос за прекалено закъснели действия", добави той, обобщавайки и случилото се в Пловдив с двама починали на стълбите на болница в града. "Нямаме кой знае какви разговори с управляващите. С премиера сме се чували няколко пъти. Динамиката на събитията в момента не е позволила да свикаме коалиционен съвет", каза той. 

"Напрежението и в парламента е голямо, както и в изпълнителната власт. Имам желание през следващата седмица да има коалиционен съвет. НФСБ ще настоява за минимум 3-седмична карантина. Трябва да се затворят училищата, да се прекрати работата на всякакви заведения за обществено хранене, с изключение на тези с кетъринг и на всякакви спортни прояви", каза той. 

По думите му това е дало резултат в Белгия: "Тя вече отчита двойно намаляване на заболеваемостта след 3-тата седмица, спрямо предната седмица. Същото направи и Полша. Там учебните заведения са затворени до Коледа. Молове, магазини, театри и кина - всичко е затворено. В резултат следващата седмица пък се предвижда частично отваряне", каза той. Симеонов даде и Турция за пример, която също е взела сериозни мерки. 

"Турция и Гърция имат дори въведен вечерен час. Това го има и в Германия, Австрия и други европейски страни. Ние какво си мислим, че в България живеят безсмъртни хора ли?", запита той. Все пак Симеонов каза, че не може да наложи схващанията си за всичко. "Разбирам, че това ще предизвика протести, както в Германия и че затварянето ще е политически непопулярно решение, но така е правилно", смята лидерът на НФСБ. "Има хора, които ходят без маски, органзират митинги и си крещят без маски в лицата, държавата трбва да вземе меки", добави той. 

Той коментира и случващото се пред офис на ГЕРБ и ВМРО: "То и пред нашия офис се случи същото. Вижте на какво ни прилича сградата. Няма никакво обяснение за тези действия. Това не са законни протести - те са нерегламентирани. Не мога да приема, че правото на протест, такова, каквото ни го представят те в момента, може да бъде упражнявано навсякъде, включително и срещу офиса на колегите от ВМРО. Те им разбиха офиса, опитаха да подпалят сградата", каза Симеонов. 

"Най-нормалното беше да има ответна реакция. Хората от ВМРО са защитили имуществото и живота си, не виждам нищо лошо", коментира той. По думите му тази поредица от протести, които продължаат повече от 120 дни, са едно нарушение на демокрацията, самоправство, което пречи на софиянците да се придвижват свободно. 

"Укорими са действията на полицията, която не използваше сила да освободи основните пътища в столицата", каза той и добави "Нали видяхте как Меркел се справи с няколкостотинхилядна демонстрация в Германия - водни оръжия и отпор. Демокрацията е върховенство на закона." Симеонов коментира и думите на Корнелия Нинова, че ще стане санитарка в болница, за да помага в борбата срещу коронавируса: 

"Това е една политическа операта, разиграна от БСП. Техните депутати само минаха да се снимат през болницата Свищов, а Джамбазки вече близо месец дава дежурства. Някои хора го правят по убеждение, а други го правят като реклама. Какво значи да сложиш за няколко часа бяла престилка и да минеш да те снимат? Това е грозно и неморално", категоричен е той. 

"Д-р Михайлов месец и нещо се разкарваше без маска демонстративно в Народното събрание. Той можеше да предизвика епидемия в Народното събрание. Той е отишъл в болницата в Свищов после, да играе в оперетка, и не е дошъл на заседанието на парламента", каза Симеонов.

Новините от днес и със задна дата