вторник, 17 ноември 2020 г.

Кошмарни цифри за К-19 от Италия

 Concern over 'silent' oxygen deprivation prompts new approach to virus |  Financial Times

Италия регистрира 32 191 нови случая на зараза с коронавируса за денонощие и 731 починали от Ковид-19, предадоха световните агенции. Извършени са 208 458 теста за последното денонощие, предава БТА.

Преди на поста комисар по въпросите на здравеопазването на Калабрия беше Джузепе Дзукарели, който подаде оставка след една седмица заради появата на видео, в което той се подиграва с идеята, че носенето на маски може да намали риска от зараза с коронавируса. Той също така твърдеше, че хората могат да се заразят, само ако се целуват с език за 15 минути.

Общо в страната потвърдените случаи на зараза от началото на пандемията са 1,24 милиона, а починалите от усложнения от заразата са 46 464. Северната област Ломбардия си остава най-тежко засегната с 8448 нови случая на зараза. Северната италианска провинция Южен Тирол ще тества за коронавируса хиляди хора в края на седмицата, съобщи нейният лидер Арно Компатшер, предаде ДПА. 

Масовото тестване ще започне в петък и ще продължи до неделя. Всички ще могат да се тестват без деца под 5 години, вече преболедувалите или намиращите се в изолация. Италианското правителство същевременно се озова в неудобно положение днес, когато трети комисар по въпросите на здравеопазването в областта Калабрия напусна поста си. Поредицата от оставки стана само за седмица. 

Така де факто болниците в една от най-засегнатите от пандемията южни италиански провинции останаха без централизирано управление, а Калабрия освен това все още няма и план за спешни действия в условията на коронавирусната криза, предаде Ройтерс. Последният комисар по въпросите за здравеопазването на Калабрия Еудженио Гаудио се оттегли от поста си по-малко от 24 часа след назначението си от правителството. Преди това той беше начело на университета "Сапиенца" в Рим. Аргументът му за оттегляне беше, че съпругата му не искала да се мести да живее в Калабрия. 

Всъщност Гаудио е разследван за предполагаеми нередности при назначаването на персонал в университета "Сапиенца" и издигането му на поста в Калабрия породи недоволство сред някои в управляващата италианска коалиция. Самият Гаудио твърди, че не е вършил нищо нередно.Оставката на който и да е високопоставен административен представител в Италия е нещо необичайно в една страна, в която титулярите на постовете са склонни да се вкопчат в тях до пенсия. 

Но сега трима се отказаха да бъдат начело на здравната система в Калабрия много бързо, което е рядкост, ако не и прецедент. Бързото оттегляне на тримата от поста също така породи въпроси относно надзора на централното правителство над една от най-бедните области на страната, която беше обявена за червена зона заради много случаи на коронавирусна зараза и заради това, че се смята, че болниците там няма да могат да се справят с натиска в случай на голямо огнище.

 Предшественикът на Дзукарели - Саверио Котичели, пък напусна поста на 7 ноември след катастрофално телевизионно интервю, в което призна, че Калабрия няма план за спешни действия срещу коронавирусната криза. По време на интервюто той твърдеше, че не е негова работа да изготвя подобен план, но в ефир той беше информиран, че е именно негова отговорност. 

Заради случващото се в Калабрия лидерът на крайнодясната партия "Лига" призова италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца да подаде оставка. Критики бяха отправени и срещу премиера Джузепе Конте от лидерката на опозиционната дясна партия "Италиански братя" Джорджа Мелони. 

Същевременно правителството на Италия все още очаква да разбере дали Джино Страда, хирург и основател на неправителствената организация Имърджънси, подпомагаща цивилни жертви на войните, ще се съгласи да се включи в подпомагане на здравните власти на Калабрия.

Новините от днес и със задна дата