сряда, 21 октомври 2020 г.

На дъното на Черно море откриха подводницата U-20 на Хитлер ВИДЕО

  

Подводницата U-20 от „изгубения флот“ на Адолф Хитлер от Третия райх е открита на дъното на Черно море. Кадрите от дъното на морето показват подводница, покрита с пясък, рибарски мрежи, водорасли и кал, съобщава "Дейли сабах", цитиран от БГНЕС.

Тя лежи на дълбочина 20 метра и е открита от водолази близо до северното крайбрежие на Турция. "U-20 е една от изгубените подводници на Хитлер. 

Използвана е във Втората световна война в турските Сакария и Карс. Трябва да запазим тази част от историята и да превърнем подводницата в туристическа атракция за водолази", каза професор Мехмет Емин Бирпинар. В момента подводницата се изследва от водолази, но няма да бъде извадена на повърхността. Още през февруари 2008 г. беше публикувана информация за потънали немски подводници. 


Учените определиха точно местоположението на U-20, U-19 и U-23. Според тяхната информация U-23 се намира на дълбочина над 50 метра, на пет километра от турския град Агве, а U-19 се намира на дълбочина около 500 метра, на пет километра от град Зонгулдак. Подводниците са били част от 30-та флотилия „Кригсмарине” - официалното название на военноморските сили на Германия в периода 1935–1945 г. По време на боевете са били потопени още три подводници. 

Британският „Телеграф“ нарече 30-та флотилия „Кригсмарине“ "изгубеният флот на Хитлер". Обществото по морската археология заяви, че подводниците са много важно откритие, тъй като те са запечатани и от това следва, че трябва да бъдат идеално запазени отвътре, като уникални примери за технологии от Втората световна война.

 Подводниците са били потопени през 1944 г., когато съветските войски се приближават до румънското пристанище Констанца – тогавашната главна военноморска база на Румъния, сражавала се на страната на коалицията на Хитлер.

Новините от днес и със задна дата