петък, 16 октомври 2020 г.

СЗО: "Ремдесивир" не лекува COVID-19

  

"Ремдесивир" не подобрява шансовете за оцеляване при COVID-19, показа голямо проучване на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от "Файненшъл таймс" .

Това е крайно неочакван обрат на констатациите, направени в САЩ по-рано тази година за препарата. "Файненшъл таймс" цитира резултати от проучването на СЗО "Солидарност", което оценява ефектите на четири потенциални схеми на лечение, включително "Ремдесивир", хидроксихлорохин, анти-ХИВ комбинирано лекарство от лопинавир / ритонавир и интерферон, при 11 266 хоспитализирани пациенти. 

Хидроксихлорохинът и лопинавир / ритонавир бяха спрени през юни, след като се оказаха неефективни, но останалите изпитвания продължиха в над 500 болници и 30 държави, заяви главният учен на СЗО Сумия Суминанатхан. Проучването установи, че нито едно от леченията не е "съществено повлияло на смъртността" или е намалило необходимостта от обдишване на пациентите.

Констатациите са особено мрачна новина за САЩ, където "Ремдесивир" е едно от двете лекарства, получили спешно разрешение от Управлението на храните и лекарствата (FDA).

Изследвания на правителството на САЩ предполагат, че лекарството подобрява шансовете за оцеляване и съкращава времето за възстановяване. 

Антивирусният препарат дори се използва за лечение на президента Доналд Тръмп. Федералното правителство вече е натрупало запаси от лекарството. Курсът за лечение с препарата възлиза на 2340 щатски долара. 

От компанията производител на "Ремдесивир" твърдят, че медикаментът е намалил времето за възстановяване от COVID-19 с пет дни в сравнение с пациентите на плацебо в проучване с 1062 пациенти. Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine. 

Правителството на България ще осигури 2 100 000 лева за закупуване на 2 500 флакона от лекарството „Ремдесивир“. Стойността на един флакон е 345 евро без ДДС. Това заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. До момента страната ни е получила като дарение 2 837 флакона от медикамента. Дозите са предоставени на всички РЗИ-та в странта. До 12 октомври са използвани 978 флакона.

Европейската комисия съобщи, че е постигнала споразумение с американската компания Gilead за закупуване на допълнителни дози ремдесивир за лечение на 3400 пациенти с коронавирус, информира "Ройтерс". Договорката е постигната на фона на недостиг на лекарството в Европа. Говорител на Комисията съобщи, че Брюксел се е договорил с Gilead миналия петък да достави близо 20 300 допълнителни дози, "които ще помогнат на почти 3400 пациенти". Сделката е за 7 милиона евро. Това е допълнение към 30 000 дози, които бяха закупени в края на юли. Ремдесивирът и стероидът дексаметазон са единствените до момента разрешени лекарства срещу коронавирус в Европа.

Новините от днес и със задна дата