петък, 16 октомври 2020 г.

Община Бургас е на минус 15 млн. лева заради Covid-19

 

Безлихвена финансова инжекция за общините, за да прескочат зимата ще поиска КНСБ от държавата. Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров в Бургас в предаване на bnr.bg. Той направи анализ на социално-икономическата ситуация в страната, както и мерките, които се прилагат за преодоляване последиците от COVID-19.

Кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Несебър Николай Димитров, както и останалите с които през седмицата се е срещал президентът на КНСБ, са изразили опасения, че заради спада в приходите от местни данъци и такси, общините отиват на минус. 

Община Бургас е на минус 15 милиона лева, е станало ясно от среща днес с градоначалника. Оформя се предложението да се намери механизъм, с който държавата временно безлихвено да финансира дефицитите на общините с хоризонт 2021 година. 

Идеята около която се обединяват местни власти и синдикат е тези необходими няколкостотин милиона лева да влязат в актуализирания бюджет, който до десетина дни ще се гледа в парламента заедно с рамката за 2021 година. До края на следващата година общините ще връщат подпомагането. Ще се търси разговор и с финансовия министър Кирил Ананиев. 

Бюджет 2020 да се актуализира с разходите, необходими на всички системи да завършат годината без допълнителни дефицити, е очакването на КНСБ.

Новините от днес и със задна дата