четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Здравният министър: Няма план срещу COVID-19, не се знае само респираторна инфекция ли е

  

Не знам за какъв реалистичен план говорим за коронавирус и за каква респираторна инфекция, предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. В тази връзка, грип и COVID-19 са различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си.

Това коментира от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на разискванията в парламента за това как се структурират дейностите и политиката в здравеопазването в условията на извънредната епидемична обстановка.

Той подчерта, че има ясно и точно описано лечение с три препарата при грип, но лечение за коронавирус в света няма. Ваксина за грип има, за COVID - няма, за какъв реалистичен план говорите, когато има толкова много неизвестни неща, коментира министърът.

По думите му, за да има план, трябва да има ясни факти, доказани в медицинската наука. Затова считам, че да се направи план по подобие на този за пандемичния грип, който да стъпва на реални научни факти, е невъзможно, категоричен бе Ангелов.

Остава и въпросът COVID-19 само респираторна инфекция ли е?, запита министърът.

При COVID-19 патогенезата е неизвестна. При грип пътят на разпространение е известен, при коронавируса е почти известен. Клиничната картина при грип е известна, а при COVID-19 не е в пълнота. Лечение за COVID-19 в света няма. Ваксина за грип има, за COVID-19 няма.

След изказване на министъра депутатите единодушно приеха решението на БСП, според което в срок от 1 месец Министерски съвет да актуализира и приведе в действие Националния план за готовност за грипна пандемия. В срок до един месец Министерският съвет следва да актуализира и да приведе в действие плана.

Решението беше взето със 170 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се". Предложението за актуализиране на плана беше направено от "БСП за България", които инициираха и разискванията по питането към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с политиката на правителството относно извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19.

От ГЕРБ подкрепиха решението за плана при грипна пандемия, въпреки че, според тях, няма нищо общо с предмета на питането - кризата с COVID-19. От БСП пък посочиха, че националният план за грипна пандемия може да бъде насочен към всяка респираторна инфекция. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че приемат призивите за консолидиране на нацията и ще подкрепят проекта за решение, въпреки че няма нищо общо с предмета на питането. Няма нищо общо между грипния вирус и коронавируса, коментира тя и отбеляза елементи от плана при грипна пандемия. Наистина има смисъл от актуализиране на този план, защото рискът в рамките на ширещата се пандемия от коронавирус да се наслои и грипна епидемия е сериозен и тогава трябва да имаме

готовност за реакция и отговор, каза Дариткова. "Разбирам вашето пристрастие към плановата икономика, но в същото време ситуацията и предизвикателството "коронавирус" изискваха от всички нас да бъдем изключително креативни и реактивни", обърна се тя към БСП.

Георги Михайлов ("БСП за България") коментира, че приема готовността на ГЕРБ да подкрепят предложението на левицата. Ние не сме привърженици само на плановата икономика, а на това да има план, който да бъде реалистичен, посочи той. По думите му, националният план за грипна пандемия спокойно със съответните поправки може да бъде насочен към всяка респираторна инфекция. Не трябва да се хващаме за думата, а за принципа, че трябва да има единно управление на кризата, добави Михайлов.

Нигяр Джафер от ДПС посочи, че дискусията днес трябва да се води в този аспект - управлява ли България правилно кризата, в която се намира. Системата прегрява, хората се изтощиха, коментира тя. Джафер постави въпроса какви ще са функциите на националния логистичен щаб и как ще се прецизира финансирането. "Това, което очакват хората, е да получат отговор на въпроса защо при седем заболели, дори и безсимптомно, държавата беше затворена, а при 1300, които отчита информационната система всеки ден, мерките изглеждат доста по-либерални", посочи тя.

Калин Поповски от "Обединени патриоти" отбеляза, че днес ще преминем 30 000 заразени и за първи път от началото на пандемията ще има повече от 1500 души в българските болници. Той посочи нарастващия брой пациенти на контролирана вентилация и също тревожния брой заразени медицински специалисти - около пет процента от общия брой заразени. "Тоест, означава, че в българските здравни заведения в доболничната и в болничната дейност не се изпълняват строго противоепидемичните мерки", коментира Поповски. Той отправи препоръка към здравния министър педантично да се спазват противоепидемичните и дезинфекционните мерки, специално на операционни и манипулационни помещения.

Боряна Георгиева от "Воля-българските родолюбци" посочи, че всеки трябва да пази и здравната, и социалната система, но много важна, а в същото време сякаш остава на заден план, е образователната система. Тя призова за стриктно контролиране на всички наложени мерки. Но най-важно - не издавайте противоречиви заповеди, без логика, защото изгуби ли се доверието на хората, няма да се справим този път, посочи Георгиева.

 

 

Новините от днес и със задна дата