неделя, 11 октомври 2020 г.

Проф. Начев е първият в България, лекуван от COVID-19 с "Ремдесивир"

  

                                  Снимка: Trud.bg

За битката си с COVID-19 за първи път говори директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Знае къде се е заразил, но е категоричен, че не е в болницата, която ръководи.

"Възстановяването е дълъг процес. За мен беше един катарзис - от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Периодът, в който бях в болницата, беше достатъчно дълъг, за да си направя една равносметка на живота досега", сподели проф. д-р Генчо Начев пред Нова телевизия.

Професорът сподели, че по време на лечението си си е дал сметка за доброто и лошото, което е направил в живота си, и си е извадил заключения за бъдещето.

Проф. Начев прекарва във ВМА 2 седмици, отслабнал е 13 кг.

"Нямах никаква енергия, едва ходех. А има хора, които бяха по-зле от мен. Аз бях в нормално инфекциозно отделение. Човек не може да е герой в тази обстановка. Нямах никакви оплаквания. Знам къде съм се заразил, със сигурност това не е в болницата. След положителния тест започнах лечение вкъщи, нямах температура, но след започването на кашлицата се наложи да спя седнал", разказа той.

Професорът разкри, че от дълги години страда от болки в кръста, но по време на лечението си от коронавирус не ги е чувствал, тъй като другата болка е била много по-силна.

Той е сред пациентите, които са се лекували с кръвна плазма от преболедувал.

Лечението му е включвало "Дексаметазон", "Ремдесивир", както и комплекс от витамини.

"Аз съм първи в България, на когото беше приложен "Ремдесивир". Това стана с мое съгласие, тъй като нещата не вървяха. След петте вливания, се подобрих", разказа той.

 

Новините от днес и със задна дата