четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Ген. Мутафчийски с данни за лекарството, което всички българи чакат!

  

Първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни, които са в интензивното отделение.

Това заяви началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред журналисти по време на разпеределянето на лекарството „Ремдесивир“ на регионалните здравни инспекции.

„Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремедесивир“, най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми, които са подходящи за домашно лечение. Първоначално това е за тежко болни, които са в интензивното отделение“, посочи още той. Професор Мутафчийски обясни, че не може да даде точна статистика и брой на хората, на които е помогнало лекарството, но поясни, цялото количество, което сме имали ние, във ВМА, вече е изчерпано“. 

„Никога не стигат някои неща, но за тежко болните това ни дава спокойствие в близките дни да посрещнем следващата пратка“, отговори той на въпрос дали новите количества от лекарството ще стигнат. Ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че предстои да се види какво количество от медикамента ще има за ВМА. 

„Противопоказанията са доста дискутирана тема, за този препарат, но отново може да се каже със сигурност, че алергичните реакции са абсолютно противопоказание за прилагането му“, коментира още началникът на ВМА.

Новините от днес и със задна дата