събота, 17 октомври 2020 г.

Обвиниха бургаско куче за свирепо и изпратиха стопанката му на съд

  

Освирепял Канадски вълк нападна трима души в Бургас, докато стопанката му седи подпряна на входната врата и наблюдава отстрани жестоката драма. Сцената се разиграла на 17 април 2020 г. в кооперация в Бургас, пише в масивите на Районния съд, пише Флагман.бг.

Около 16 часа, бургаско семейство с инициали А. изпращали гости. Фамилията живеела на втория етаж, съпругата слязла с тях, за да им каже „чао”. Секунди след като ги изпратил от дома си, мъжът чул силни писъци откъм от стълбището и веднага се втурнал да види какво се случва. Този момент видял как Канадският вълк, собственост на негова съседка от долния етаж, с инициали К.С., нападнал съпругата му, гостенката и детето ѝ. 

Кучета ги хапело по краката, пише още в масивите на съда. Бургазлията грабнал един чувал с дрехи, който се намирал на етажа и го хвърлил към злобния пес, за да му отклони вниманието. Кучето обаче нападнало и него, като го загризало за десния крак в областта на подбедрицата и го свлякло от горните стълби до най-долните. 

През цялото време стопанката на кучето седяла подпряна на касата на входната врата и гледала без да вземе отношение към случващото се. Когато кучето освободило от захапката си бургазлията прибрал жените и детето в апартамента и се обадил на тел. 112. На място пристигнала линейка и полиция. Мъжът бил откаран в болница, където раната на крака му била обработена и две седмици бил в отпуск по болест при домашен режим. 

Справка показва, че стопанката на освирепелия Канадски вълк била предупреждавана четири пъти от служители на Община Бургас да направи ветеринаромедицински паспорт и да постави идентификационен микрочип на своето куче - на около 1 година, черно на цвят, мъжко. 

От разпит на друга съседка обаче, ставало ясно, че канадският вълк е много добро куче и не проявявало агресия, дори твърдяла, че нахапаното семейство преди дни дразнело кучето. Собственичката му била в лошо здравословно състояние и трудно подвижна. Пускала животното само в двора на къщата си за около 5-10 минути, а през останалото време било вързано. 

Така изложените факти обаче не издържали в съда, защото в наказателното постановление съществували редица неточности – не били записани имената на пострадалите от агресията на кучето и всъщност към датата на издаването му животното имало паспорт, ваксина и микрочип, а медицинското на пострадалия бургазлия нямало доказателствена стойност. Така собственичката на кучето, се разминала с глоба от 100 лева, пише в решението на съда.

Новините от днес и със задна дата