четвъртък, 29 октомври 2020 г.

Главното мюфтийство реагира на карикатурата: "Шарли Ебдо" е сатанинско издание

  

Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация.

Това се казва в осъдителна декларация на Главното мюфтийство в България, разпространена по повод карикатурата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикувана във френското списание "Шарли Ебдо", която предизвика протести и дипломатически скандал.

Според мюфтийството, всичко това било благодарение на окуражителните постъпки на президента на Франция Еманюел Макрон, който е "тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика".

"Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo. След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган", пишат още от мюфтийството.

Мюсюлманско изповедание в България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза.

"Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората. Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество", пише още в декларацията.

Новините от днес и със задна дата