понеделник, 12 октомври 2020 г.

ЕК въвежда допълнителни противоепидемични мерки

 Как да процедираме, ако се заразим с Ковид-19? - Bgonair 

Европейската комисия съобщи, че въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19. От началото на септември на входа на най-посещаваните сгради на институцията се измерва температурата на влизащите, почистват се заседателните зали, посочи говорител на комисията.

Той добави, че всички посетители на сградите вече задължително носят маски, а служебните пътувания са ограничени само до най-съществените. Говорителят поясни, че еврокомисарите сами преценяват кое от пътуванията им извън Белгия е съществено заради политическото естество на тяхната работа. По неговите думи засега едва 20 на сто от служителите на ЕК се явяват в офисите, а останалите работят онлайн.

В събота еврокомисарят Мария Габриел съобщи, че е заразена с новата болест. Досега по върховете на ЕК се разболяха зам.-председателят Франс Тимерманс и главният преговарящ с Великобритания Мишел Барние.

Затягат мерките в Европа

Все повече европейски страни затягат ограниченията заради втората вълна от коронавирус. Очаква се британският премиер Борис Джонсън днес да обяви нови мерки. Според предварителните очаквания най-строгите ограничения ще са в Ливърпул.

Премиерът на Франция Жан Кастекс пък не изключва, че може отново да въведе карантинни мерки в някои региони, за да ограничи разпространението на коронавируса в страната, залята по думите му от "силна втора вълна". В сряда вечерта президентът на страната Еманюел Макрон ще говори по телевизията, а през деня правителството може да обяви нови мерки. Тази пролет Франция преживя почти двумесечна обща карантина, за да възпре първата коронавирусна вълна.

Коронавирусът е много по-издръжлив

Научно изследване показва, че коронавирусът е много по-издръжлив, отколкото се смяташе досега. Вирусът, отговорен за COVID-19, може да се задържи върху повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни. Това са изводите от изследване на австралийската Национална научна агенция. За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите условия в продължение на 17 дни. И все пак, изследванията са проведени на тъмно, а вече е доказано, че ултравиеолетовите лъчи убиват вируса.

"Важен фактор е, че все още не знаем каква е инфекциозната доза. Въпреки че открихме вируса след 28 дни, това не означава, че той е способен да причини зараза. И все пак посланието е да се мият ръцете и да се използва дезинфектант", заяви Шейн Ридъл, участник в изследването.

Новото изследване показва още, че коронавирусът оцелява по-малко време при по-високи температури. Той престава да бъде заразен в рамките на 24 часа при 40° С на някои повърхности.

Новините от днес и със задна дата