петък, 23 октомври 2020 г.

Андрей Ковачев посочи основната спънка в отношенията между България и Северна Македония

 Официален уебсайт - Андрей Ковачев - член на Европейския парламент 

С Република Северна Македония няма как да продължим напред без достатъчен прогрес по отношение на разединението от миналото. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия /ЕНП/ в Европейския парламент във връзка с преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

По думите му никой не би трябвало да е изненадан от претенциите на България, защото тя поставя конкретните проблеми от десетилетия. Лошото е, че в Скопие не са ги взели достатъчно насериозно и са смятали, че София ще се откаже от исканията си, обясни той. 

„Не може в Европейския съюз като пълноправен член да бъде страна, която ще обучава своите млади поколения, с които ще живеем заедно в един общ европейски дом, чрез абсолютно фалшифицирана и с обратен на истината знак история. Съответно те ще изграждат своята идентичност на базата на тази фалшификация. Просто трябва да застанем, да се обединим около истината и от наша страна също така да признаем съвременните реалности, които през последните десетилетия са се установили в сегашната Република Северна Македония. От една страна изглежда изключително просто, но от друга е много сложно за тях. Те избягват да го назовават, да поемат тази отговорност и да проявят смелост да преодолеят разединението от миналото, което идва от комунистическия решим и Титова Югославия“, уточни евродепутатът. 

Андрей Ковачев каза още, че България винаги е била позитивно настроена към съседката си и е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония, както ще продължава да прави. „Нека да оставим разединението от миналото и да се опитаме да стъпим върху истината, която може да ни обедини“, добави евродепутатът.

Новините от днес и със задна дата