неделя, 11 октомври 2020 г.

Двама българи са кандидати на изборите във Виена днес

  

Двама българи днес ще се борят да станат част от общинския съвет на австрийската столица Виена, съобщи dir.bg. Полина Векова и Крум Гергински са издигнати от Народната партия.

Полина Векова участва в изборите за общински съвет във Виена в елитния 1 район. Родената в София юристка, завършила столичната немска гимназия и Виенския университет, е на 22-о място в листата на Австрийската народна партия (АНП).

Общият брой на местата в съвета е 40, а Първи район от години е крепост на нейната партия. Векова владее три чужди езика: английски, немски и руски.

В момента Полина работи като координатор във виенската централа на АНП и е член на младежката й организация. Първата голяма предизборна кампания, в която участва, е за Евроизборите през май 2019. Тогава партията й печели с убедителна преднина, а след изключително дейното участие на българката в кампанията тя става асистентка на назначения за водач на предстоящата предизборна кампания в Първи район. АНП печели и тях, като районът, за който Полина отговаря, е с най-високият резултат в целия град. Кметът му Маркус Фигл дори ѝ връчва почетна грамота за успешната работа, подписана и от бундесканцлира Себастиян Курц.

След вътрешнопартийно гласуване в края на месец юни, Векова е номинирана в районната листа за кандидати за общински съветници.

"Да бъда част от екипа, с който такъв сериозен, уважаван и популярен австрийски политик като Маркус Фигл се кандидатира на изборите, за мен е огромна чест. Заедно ние като екип имаме една основна цел, а именно - обитаван Първи район. Първи район е туптящото сърце на Виена и е нейният културен, икономически, политически и социален център. Нашата цел е той да не се превръща в безлюден туристически център, а да бъде привлекателен,оживен и безопасен жилищен район", казва българката пред bgmedia.at.

Скоро след изборите на Полина й предстои нова стъпка нагоре. АНП ежегодно предлага специална менторска програма за обучение на хора с висок потенциал за развитие, която се провежда в политическата академия към партията, и Векова е сред избраниците.

Друг наш сънародник - икономистът Крум Гергински, също е в изборната листа на Народната партия за общински и окръжен съвет във Виена. 37-годишният банков служител може да стане вторият българин, решаващ бъдещето на елитния Първи район.

Гергински също е роден в София. Като ученик се мести да живее в Австрия със своите родители. Следва Финанси и международен мениджмънт в Икономическия университет във Виена и специализира инвестиционно банкиране в университета в Манчестър, Англия.

Паралелно със следването във Виена, Гергински работи като мениджър по проекти за стратегическо развитие на пазара в голяма петролна компания. След дипломирането си продължава своето професионално развитие в една от големите австрийски банки и бързо се издга до поста директор по корпоративно и инвестиционно банкиране.

В редиците на АНП се включва преди 10-ина години. Понастоящем българинът е член на разширеното ръководство на Борда в Първи район - Виена.

В своите политически ангажименти, а също така и в ролята си на представител на мозъчния тръст на работната група за икономика и ефективност, той се фокусира върху теми, свързани с насърчаването на икономическото развитие на района, както и на изграждането и укрепването му като бизнесцентър на столицата.

"България винаги е била и ще бъде в сърцето ми. Тя е част от мен. Човек никога не трябва да забравя корените си и откъде е тръгнал", споделя Крум Гергински, на когото лидерът на АНП в Първи район Маркус Фигл написа във Фейсбук тези дни: "Благодаря Ви за лоялната подкрепа години наред!".

 

Новините от днес и със задна дата