събота, 10 октомври 2020 г.

Защо чукчите разменяли съпругите си

 Защо чукчите разменяли съпругите си 

Като цяло в суровата Арктика никога не е имало много хора, а самотни и неженени сред тях - предостатъчно. Да не говорим за срещата с някого. Така че момчета и момичета на подходящата възраст се ценят много.

Ето защо жителите на Далечния север сключвали бракове между роднини, като обменят жени, както и зетят е отработвал определеното време за бъдещия тъст.

Обмен

Интересното е, че жените се разменят дори в случай на отвличане на булка. Разгневените роднини на момичето, след като разберат самоличността на коварния крадец, могат да поискат в замяна един от неговите роднини като компенсация. Можете да разберете тези хора: винаги са необходими работещи ръце и загубата на помощник може сериозно да развали и без това трудния живот на хората, така че се изисква заместване на откраднатото момиче.

Това е направено и в случай, че бъдещата булка просто избяга от суровите родители, които отказват да ги съберат с прекрасното ѝ гадже. Но обикновено хората просто се договарят помежду си, че ще се оженят за децата си, когато пораснат. Например едно семейство може да омъжи дъщеря си за съседен лагер и да получи оттам булка за сина си в замяна.

Съпруга и елени

Бедният чукча, неспособен да спечели роднините на булката със скъпи подаръци, като правило, трябва буквално да работи за бъдещия свекър, за да докаже, че е достоен за ръката на дъщеря му. Времето на тази работа може да се проточи няколко години, всичко зависи от отношението на потенциалните роднини към мъжа.

Обикновено след сватбата младият съпруг завеждал жена си в неговия дом, като получавал северни елени като заплащане за труда си. Ако работникът не планирал да се премести, той просто можел да бъде осиновен от бъдещия тъст, тогава той се женил за момичето, което харесва, без да работи.


При приятелите всичко е общо

Сред чукчите е бил широко разпространен обичаят на така наречения групов брак, когато няколко роднини или просто приятели са образували своеобразно шведско семейство. Представители на този народ наричали такива мъже „приятели по жена“. Те буквално разменяли съпругите си, отстъпвайки си място на брачното легло.

Възможно е този обичай да е възникнал и поради трудните условия на живот в Далечния север, тъй като развъдчик на северни елени, обикалящ тундрата, би могъл да намери подслон и домашен уют в съседен лагер, ако приятел по съпруга живее там.


Груповият брак още повече свързвал хората помежду им, тъй като децата, родени в него, се считали за общи. Те можели да разчитат на подкрепа и внимание от всички членове на разширеното им семейство.

Разбира се, бедните чукчи често се стремели към подобни отношения с богати роднини или съседи. Освен това груповите бракове били истинско спасение за бездетни двойки, тъй като безплодието на единия съпруг можело да бъде компенсирано от други. А раждането на дете винаги е било приветствано от чукчите като радостно събитие, независимо кой е бил баща му. /pochivkablitz.bg

Новините от днес и със задна дата