петък, 30 октомври 2020 г.

ГЕРБ намалява до 9% ДДС за храната за вкъщи

  

ГЕРБ ще предложи намаляване на ДДС на 9% за доставката на храни по домовете.

Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за ДДС за догодина между първото и второто четене да внесем поправка, която да предвижда намаляване на налога на девет процента за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете, уточни председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

Предвижда се мярката да важи до края на 2021 г. Новината бе съобщена късно снощи и от премиера Бойко Борисов.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов посочи, че прогнозите са за затваряне на заведенията изцяло в скоро време заради ковид-пандемията. Той уточни, че, ако мярката влезе в сила, цената на храната няма да падне.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди принципната си позиция против диференциация на ставката за ДДС.

Ричард Алибегов обясни, че за фирмите, които извършват посредническата услуга комисионната, която фактурират към ресторантите, ще остане 20 процента, а храната, която ще минава през тях, ще е девет на сто. Доставката, която е само разнасянето, карането на автомобил, ще остане 20 процента ДДС, подчерта той.

Те ще си внесат 20-те процента, тъй като въпросните проценти ще бъдат платени през цената на комисионната от ресторанта, разясни и Менда Стоянова.

Новините от днес и със задна дата