петък, 23 октомври 2020 г.

Доц. Кунчев заговори за 5-6000 хиляди заразени на ден и какви нови мерки ни очакват

  

Когато излезе положителен човек нормалното е разпитвайки го да се вземе решение за неговите контактни лица. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Нямам информация да са се отзовали хора към този час. Определени резерви от хора са студентите от шести курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст, но при тази ситуация не са много хората, които искат да се отзоват. 

"Ясно е, че положението е тежко. Аз лично не вярвам във вноса на лекари от чужбина", заяви специалистът по повод кризата с медицински персонал. "Хирургичната маска, за да е ефективна, работи 2-3 часа, след което трябва да се смени", подчерта доц. Кунчев. 

Числото "R' се повишава - 10 души заразяват 12. 

"Ако някои си мислят, че това е най-лошата ситуация, много се лъжат. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Поне 5-6000 заразени на ден спокойно може да стигнем. Това се случва в редица европейски страни в момента. 

"Затварянето на градове е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. На отделни обекти, фирми и къщи в определени населени места е възможно да се въведат ограничения. Доц. Кунчев изрази мнение, че следващите мерки, които вече трябва да се обмислят за въвеждане, са затваряне на нощните заведения, прекратяване на събиранията - политически, социални, както и да се затворят стадионите", категоричен бе той.

Новините от днес и със задна дата