сряда, 28 октомври 2020 г.

Ето как лесно да разберем болни ли сме от К-19

 

Учени от Съединените щати предложиха определяне на коронавирусна инфекция с помощта на глюкомери - според експерти това е много надежден метод за диагностика на COVID-19.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего публикуваха препринт на научна статия, очертаваща идеята за използване на глюкомери за откриване на инфекция с новия тип коронавирус. Според експерти тези устройства, които обикновено се използват за измерване на кръвната захар, могат да открият covid в човешката слюнка.

За диагностициране на вируса чрез пробата от слюнка, тя се смесва със съединение, съдържащо специален молекулярен комплекс.

"Клиничните проучвания показват, че конвенционалният глюкометър може да открие вируса SARS-CoV-2 в слюнката на пациента в рамките на един час", казват авторите на проекта.


Учените заявяват, че глюкометърът открива наличието на такава концентрация на захар, която пряко корелира със съдържанието на вирусен протеин в слюнката. При здрав човек показателите ще бъдат нула.

Експертите отбелязват, че този метод за диагностициране на covid не може да бъде класифициран като прост. Всички познати днес тестове обаче не работят с абсолютна точност. Разработчиците на метода, използващи глюкомер, твърдят, че той е сто процента ефективен./ zdrave.to

Новините от днес и със задна дата