сряда, 14 октомври 2020 г.

Недопустимо е в Спецсъда да излагат под угроза живота и здравето на толкова много хора при пандемия

 Недопустимо е в Спецсъда да излагат под угроза живота и здравето на толкова много хора при пандемия

Аз не видях в рамките на 7-8 часа съдебната зала да се дезинфекцира, казва адвокат Анна Попова, защитничка на Миню Стайков пред Флагман.бг

В Специализирания наказателен съд миналата седмица се състоя поредно заседание по делото срещу бизнесмена Миню Стайков и още 12 души за източване на еврофондове. Тогава бяха призовани и голям брой свидетели, за много от които изобщо не остана време да бъдат разпитани. В съдебната зала обаче имаше голямо струпване на хора. Оказа се, че Анна Попова - адвокат на Миню Стайков, няколко дни след това се е почувствала зле. Дала е положителен тест за коронавирус.

- Адв. Попова, вярно ли е, че сте с коронавирус?

- Вярно е. Миналата седмица, както съобщиха медии, в Специализирания наказателен съд бяхме наблъскани 70 човека в малка зала без прозорци. Тогава прокуратурата възрази, че не са спазени разпоредбите на РЗИ и че това създава опасност от зараза в условията на пандемия. В резултат, от залата бяха изведени резервните защитници, но имаше едни 45 минути до час, в който всички заседавахме без каквато и да е социална дистанция, без въздух и в крайно неподходящи условия, в разрез с предписаните мерки от РЗИ и от Министерството на здравеопазването. Респективно, в периода на инкубационния период, на шестия ден след това се почувствах зле и си направих PCR тест, който се оказа положителен. Състоянието ми рязко се влоши. Потенциално, всеки, който е бил в залата, е под опасност от зараза с Covid-19. Включително моят подзащитен, който е с толкова влошено здравословно състояние, е бил в пряк контакт с мен и съответно са поставени здравето и животът му под опасност. Той трябва да бъде изследван.

- Знаете ли за друг заразен по това дело?

- По мои данни друг мой колега, който е защитник на друг подсъдим от Карнобат със сърдечна операция, също е карантиниран с положителни проби за Covid-19. А колко други са заразени, не знам. Това е крещящо, това е недопустимо - в условията на пандемия да се пренебрегват основни правила, а животът и здравето на толкова много хора да се поставят под угроза. И тук говорим не само за подсъдимите, а за техните адвокати, за журналисти, за свидетели, дори за самия съдебен състав.

- Прокурор Ангел Кънев тогава определи ситуацията като пълен абсурд.

- Точно така. И дори защитата беше солидарна с прокуратурата, защото това негово изказване беше изключително резонно. Резултатът е налице.

- Какви са Вашите симптоми?

- Рязко отпаднах вчера. Болки в гърдите, болки в цялото тяло, в главата, ставите. Температура над 37 градуса. Треска и затруднено дишане.

- Как е Миню Стайков, имате ли информация?

- Нямам информация. Но аз съм заседавала с него 7-8 часа в една зала. И бях в пряк контакт с него. От съдебния състав бях на разстояние, но се здрависах с прокурора. С подзащитния обсъждахме линията на защита, разпита на свидетели, контактувахме с други подсъдими и адвокати. Дори един от защитниците беше направил опит да заснеме видео, за да го изпрати на РЗИ, за да се види в какви условия заседаваме. Там имаше и консултиращи възрастни адвокати на свидетелите. Те са с повишен риск. Аз съм млада и, дай Боже, да го „избутам“, но в залата имаше хора, които са с увредено здравословно състояние. Съдът не само трябва да правораздава, но трябва и да правоприлага и да бъде еталон за изпълнение на правните норми и на правилата. След като в самата обществена институция не се спазват наложените правила и мерките за социална дистанция, при положение че има подсъдими със силно влошено здравословно състояние (тежестта на делото се измести върху здравословното състояние на Миню Стайков вместо по същество), то в конкретния случай мерките за хигиена и дезинфекция би следвало да са много по-засилени. Аз не видях в рамките на 7-8 часа тази зала да се дезинфекцира в нито една почивка.

- Съдията може би трябва да бъде глобена?

- Аз не коментирам поведението на съдията, нека всеки сам да си направи извода, но фактите говорят сами по себе си. Аз съм с положителна проба, основна защитничка съм на г-н Стайков. Знам и че още един колега е карантиниран след това заседание. Нямам данни за другите лица. Сега обаче ще пусна мейл до съда, да вземат мерки и да предупредят присъствалите в залата за това, че съм позитивна.

- Следващото заседание, предполагам, няма да се състои при тази ситуация.

- Не мога да кажа. Всичко зависи от съда. Но по този начин се нарушават правата не само на подсъдимите, но и на защитниците и на всички граждани в тази съдебна зала. Има редица решения на Европейския съд по правата на човека в тази посока. Недопустимо е в условията на пандемия да излагаш живота и здравето дори на минимален риск. И не на последно място, всеки един от нас има и други клиенти. В тази една седмица сме осъществили контакти с част от тях и така сме поставили здравето им под опасност.

Новините от днес и със задна дата