събота, 24 октомври 2020 г.

Емил Димитров: Водата в "Камчия" ще стигне за осем до 10 месеца, проблемни са още три язовира

 Проблеми с водните запаси на три значими язовира у нас

"Три от комплексните и значими язовири в страната имат проблем с водните запаси. При други 15 водни съоръжения нямаме проблеми с пълненето, а с удържането на ресурса да не прелива", отговори министърът на околната среда и водите Емил Димитров на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол за понижението на наличните завирени обеми в значимите язовири.

"В шест от общо 52 язовира наличните водни обеми са между 76 и 98 процента. Язовирите "Боровица", "Студена", "Дяково", "Калин" и "Карагьол" едва ги удържаме да не прелеят, имаме проблем как да ги балансираме, за да не се пълнят много, защото после трябва да изливаме водата", каза още министърът. 

"Трите язовира, които са проблематични, заради ниско ниво на водните запаси, са "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Ястребино е създаден като земеделски язовир, но преди 15 години към него е "закачен" един град, който ползва 20 000 кубика месечно", каза министърът и отбеляза, че ако се ползва само за питейно-битови нужди запасите в него ще стигнат за 50 години. Министърът добави, че проблем в региона по-скоро е, че не се дават необходимите количества за земеделците.

"В "Тича" има водни наличности за 20 месеца, но ограничаваме, защото и той е земеделски и трябва да дадем на земеделците", коментира Димитров. По думите му въпреки, че язовирът е само резервен за Шумен, от града си го ползват като основен водоизточник. Според министъра местното ВиК трябва да си възстанови сондажите, за да облекчат малко язовира. Димитров каза, че са дали 120 млн. лв. по ОПОС да се оправи довеждащият водопровод и пречиствателната станция. Това ще намали загубите и наличните обеми ще стигнат поне за 24 месеца.

"Най-проблемна е ситуацията с язовир "Камчия" заради засушаването, което продължава четвърта година", отбеляза министърът и посочи, че са наложили ограничения от началото на годината. Водата в него ще стигне за осем до 10 месеца. Обсъждат се различни варианти за решаването на проблема, Министерския съвет вече е взел решение два язовира да бъдат сложени към деривацията, която захранва Бургас, за да може те да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на града.

Новините от днес и със задна дата