неделя, 12 юли 2020 г.

Доц. Кунчев към политиците: Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяйте щаба и правете каквото искате

Обръщам се с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичната криза. Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате. Сега повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт. Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла".

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", каза Кунчев.

Той коментира и основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България.

"Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема", добави доцентът.

Според него намесата на политиката в епедемичната опасност няма да доведе до дори резултати.

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", каза още Кунчев.

Новините от днес и със задна дата