четвъртък, 9 юли 2020 г.

Ананиев огласи кои мерки срещу К-19 се завръщат / ВИДЕО


Днес се проведе редовната среща между Бойко Борисов и Нажионалния оперативен щаб. Там разгледахме епидемичната обстановка в страната и последните тенденции в развитието ѝ. Това каза министърът Кирил Ананиев н извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването по повод рекордния брой заразени с коронавирус у нас.
"Отпаднаха доста мерки и имахме желание да върнем българите към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем с наличие на К-19, но разбира се при спазване на всички мерки - дисциплина, дистанция, дезинфекция и контрол. Гласувахме доверие на гражданите, както и на обществените и частни институции и контрол, провеждащи мероприятия и дейности", каза той.
"За жалост анализът, който направихме за последните 10 дни, показват, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент", уточни Ананиев.
Факт е, че през следващите дни не очакваме да спаднат бройките на носители. Дори може да има увеличение. Ето защо предложихме на Борисов и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество. Имаме подкрепата на хората. Днес подписах заповедта. Заповедта за противоепидемични мерки влиза от 00:00 ч. утре, 10 юли се променя съответно:

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито ще се провеждат без публика.
- Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на закрито.
- Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито като сватби, балове, кръщенета и др., като се организира дистанция от 1.5 м.
Припомняме, че за последното денонощие 240 души са дали положителни проби, а 5 са новите жертви на болестта. Общият брой регистрирани случаи на COVID-19 от началото на пандемията е 6342, като от тях 2917 са активни.

Новините от днес и със задна дата