четвъртък, 14 май 2020 г.

Няма да се затварят хотели при случай на коронавирус

Ангелкова: Няма да се затварят хотели при случай на коронавирус
Няма да се затварят хотели, в които е установен случай на заразен с коронавирус турист. В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, с кмета на града Иван Портних, с областния управител Стоян Пасев, с представители на контролните институции.

Ангелкова посочи, че всички указания, оповестени от министерството, са към днешна дата и в зависимост от решенията на европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас могат да бъдат променени.

Тя увери, че няма да има дискриминация и всички двустранни споразумения, които се сключат в тази сфера, ще бъдат реципрочни и за нашата страна.

През това лято наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4 процента, за да има достатъчно отстояние между масите.

Освен това размерът на концесионните такси и наемите ще бъде обвързан с цените, на които се предлагат чадърите и шезлонгите по пясъчната ивица.

Цените на тези услуги трябва да бъдат намалени поне с 50 на сто в сравнение с лято 2019.

Ангелкова допълни, че категоризацията на обектите за настаняване на гости и ресторантите, която е изтекла или изтича, ще бъде удължена до края на годината.

Ангелкова допълни, че е изпратено запитване до ЕК как ще се процедира с туристите от държави извън ЕС, както и с назначаването на работници от такива страни.

В момента близо 90 на сто от хотелите във Варна работят при спазване на всички санитарни изисквания, допълни картината Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Средната заетост обаче е максимум 25%. По думите му проблем за собствениците е, че много от сградите нямат тераси, където да се сервира храна на гостите.

"Обслужването по стаите също затруднява хотелиерите, тъй като са нужни много сервитьори, а не е икономически изгодно да бъдат назначавани повече хора", допълни Косев.

Той каза още, че хотелите вече не предлагат оферти ол инклузив. Неговата позиция е, че дори този тип обслужване да се върне, няма да е във формата, която бе до момента.

За комплексите около Варна Косев уточни, че хотелите все още не са отворили. Според него през това лято всеки собственик сам ще реши кога и дали ще работи изобщо. Конкретно за бизнес- и конгресния туризъм във Варна позицията на Косев е, че има надежда да бъдат достигнати до 80 на сто от нощувките, реализирани през миналата година.

"Най-вероятно през тази година ще има специално обозначение за зоните с ниско разпространение на COVID-19 каквато е Варна в момента", допълни кметът Иван Портних.

Той изрази специална благодарност към жителите на града, които са спазвали дисциплинирано изискванията и това е помогнало районът да остане с много малко установени случаи на заразени в сравнение с други области на страната.

Портних призна, че заради кризата натискът върху бюджета на Варна е сериозен, но уточни, че общината продължава да се справя стабилно и да работи по различни проекти.

Новините от днес и със задна дата