сряда, 13 май 2020 г.

540 млрд. евро от ЕС за подкрепа на икономиката, се очаква да бъдат на разположение най-късно на 1 юни

Германия разби руска схема за пране на милиарди евро - Последни ...
Европейският парламент обсъди днес последиците от пандемията от COVID-19 и отговора на институциите на ЕС, съобщи БТА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е осигурил 540 млрд. евро за първоначална подкрепа на икономиката, като средствата се очаква да бъдат на разположение най-късно на 1 юни. Той добави, че Европейският съвет досега свика четири видеоконференции, посветени на пандемията.

Кризата не трябва да оправдава задълбочаването на различията в ЕС, посочи Мишел. Той изрази очакване Европейската комисия в следващите седмици да представи първоначален разчет за последиците от разпространението на новата болест, както и държавите в ЕС да се обединят около общи действия за режима по вътрешните граници и за възстановяването на деловата дейност.

Председателят на ЕК Услула фон дер Лайен представи подробности за подготвяния от комисията фонд за възстановяване. Тя отбеляза, че фондът ще бъде част от бъдещия общ многогодишен бюджет и следователно ще зависи от оценката на евродепутатите. По нейните думи е възможно комисията да привлече средства за фонда от капиталовите пазари.

Фон дер Лайен отбеляза нуждата средствата за възстановяване да бъдат разпределяни между държавите от ЕС според тежестта на понесения удар от пандемията. Тя добави, че част от тези средства ще бъдат предоставяни безвъзмездно.

Възможностите за поемането на удара от епидемията са различни в отделните страни от ЕС. Никога досега европейската икономика не е спирала така, както в последните три месеца. Скоро няма да се върнем към обичайното положение, посочи председателят на ЕК. По нейните думи вече се наблюдава неравнопоставеност на единния пазар.

В последвалите становища на парламентарните групи представителите на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепиха предложенията на ЕК и призоваха ЕС да бъде по-подготвен за нова пандемия.

Социалистите и демократите също подкрепиха ЕК. Те отбелязаха, че заради пандемията демокрацията в ЕС е започнала да отстъпва и призоваха да се чуят исканията на гражданското общество. Социалистите изразиха одобрение за предложението за общи облигации и настояха отпускането на дългосрочни заеми да бъде съобразено с възможностите средствата да бъдат върнати.

Групата "Обнови Европа" настоя за цялостно икономическо преобразяване, съобразено с въздействието над природата. Европейското общество ще трябва да се прероди след кризата, Европа няма да бъде възстановена с популизъм и национализъм, добавиха либералите.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че Китай е станал втората икономика в света с нечестни средства и заради наивността на Запада. Трябва да се предпазим от китайско икономическо проникване, да не позволяваме обикновените хора да плащат цената и на тази криза, трябва да бъдат наложени високи мита за китайския внос, призова тази парламентарна сила.

Зелените упрекнаха ръководителите на държавите от ЕС в егоизъм, като посочиха, че властите в Хага налагат трудни финансови изисквания на останалите; че германските власти са замесени в нередностите, допускани от местните автопроизводители; че скандинавските правителства в последните десетилетия са позволили страните им да се превърнат в място за пране на пари. Според Зелените е в общ интерес стратегията за възстановяване да бъде финансирана и изпълнена, като средствата да бъдат предоставяни според възможностите и нуждите.

Европейските консерватори и реформатори посочиха, че дълбочината на кризата изисква сериозен бюджетен отговор. Правилата за бюджетните инвестиции възпрепятстват икономиката, добавиха от тази политическа група.

Европейската обединена левица (ЕОЛ) коментира, че ЕС е на кръстопът и попита какво ще стане, когато дойде време заемите за икономическо възстановяване да бъдат връщани. Тази политическа сила призова за обратно одържавяване на продадени на частници обществени услуги. ЕОЛ подкрепи въвеждането на данъци за финансовите преводи, за електронните търговци и за най-богатите. Бизнесът трябва да допринесе за европейското възстановяване, облигациите са добър изход, заяви тази политическа сила.

Български евродепутати също коментираха мерките на ЕС срещу пандемията

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) предложи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се обърне към гражданите на ЕС чрез обществените телевизии в отделните европейски страни заради пандемията от Ковид-19.

Ковачев поясни, че Фон дер Лайен би могла по този начин да изрази човешката си съпричастност и да съобщи мерките, предприети от ЕС за противодействие на отраженията от новата криза. Не трябва да оставяме дезинформацията и конспиративните теории да бъдат водещи и да разединяват гражданите, призова Ковачев в дебат в Европейския парламент, посветен на последиците от пандемията и отговора на институциите на ЕС.

Според него са необходими мащабни инвестиции в туризма, услугите и превозите, засегнати най-тежко от пандемията. Ковачев добави, че е необходимо това да се постигне чрез европейския бюджет и не за сметка на развитието на регионите. Нека не решаваме проблемите на настоящето като подкопаваме бъдещето, призова той.

Новините от днес и със задна дата