понеделник, 4 май 2020 г.

40 болни от COVID-19 може да бъдат лекувани с преливане на кръвна плазма

40 болни от COVID-19 може да бъдат лекувани по новия метод с преливане на плазма от хора, преболедували леко заразата. Четирима души вече са заявили желание да дарят кръв - основно във ВМА и един в "Пирогов". Сред тях има и чужденец, работещ в посолството на Нидерландия. Това каза пред "Монитор" държавният главен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискванията към донорите обаче са доста строги. Те не бива да са носители на вируси, не бива да имат други заболявания.

Двама са вече болните от коронавирус, на които е прелята кръвна плазма и са се подобрили, съобщи преди дни ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в МС.

"Преценката е доста строга, преминава се през много изследвания, все едно правиш кръвопреливане. Трябва да се докаже, че нямаш хепатит Б, С, сифилис", допълни държавният главен инспектор.

Според доц. Кунчев методът може да се прилага на всички, но е особено ценен за крайно тежки случаи.

"Предполага се, че всеки преболедувал трябва да има някакви антитела, но има изисквания титърът да е 1/320 минимум, тогава има смисъл. Ако е по-малко, методът няма да е ефикасен", обясни доц Кунчев. Според него използването на този метод е въпрос на избор. Той не можело да бъде масов и затова няма как експертите да залагат само на него.

"Вече обаче се прилага в много страни, особено в САЩ, Китай и Италия. Така че ако има възможност, може да се прилага. Но трябва да се прави разлика. Ако се прави в болница, се взема кръв от един пациент и се влива на друг, е добре. Но рядко групите съвпадат. Прясната плазма има компонент, който също помага много. Но е по-удобно да имаш замразена от всички кръвни групи и когато потрябва, да можеш да вземеш необходимата", обясни доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата