петък, 24 април 2020 г.

Българка, работеща в болница в Мадрид, почина от Covid-19

66-годишна българка почина от коронавирус в Мадрид, съобщиха пред българския вестник в Испания „Нова дума“ нейни колеги от хигиенизиращия персонал на Hospital de Puerta de Hierro в предградието Махадаонда.

Гергина Василева Шейтанова е издъхнала в сряда, а точно в 20 часа снощи паметта ѝ бе почетена с минута мълчание и аплодисменти от колегите ѝ от сектора. В понеделник почит ще ѝ отдадат и останалите служители на болницата, които ще се съберат на централния вход на здравното заведение точно в 12 ч.

От Синдиката на чистачите към Федерация на услугите, мобилността и потреблението (Sindicato de Limpieza de FeSMC) в UGT Madrid бихме искали да изразим своите най-искрени съболезнования на семейството, приятелите, близките и колегите на Гергина Шейтанова, която работеше като хигиенистка в Hospital de Puerta de Hierro и която – за съжаление, – почина вчера вследствие на COVID-19“, се казва в съобщение на синдиката, към който българката е членувала. Тя не е имала придружаващи заболявания.

САЩ са най-тежко засегнатата от коронавируса страна както по брой заразени (856 209), така и по брой на смъртните случаи (47 178). Втората най-засегната страна е Италия със 189 973 заразени и 25 549 смъртни случая. След тях се нареждат Испания (213 024 заразени, 22 157 смъртни случая), Франция (158 183 заразени, 21 856 смъртни случая) и Великобритания (138 078 заразени, 18 738 смъртни случая).

Още от началото на пандемията от испанската Федерация на услугите, мобилността и потреблението призовават да не бъдат забравяни хората, които извършват почистването и хигиенизирането на здравните заведения, защото и те са основни фигури в борбата с коронавируса.

Поискахме от различни публични администрации да обявят работата на хората в секторите „Чистота и хигиена“ в болниците за „висок риск от излагане“ на заразяване с COVID-19, поради което да могат да имат достъп до качествена лична защитна екипировка, както и до адекватно обучение. Хигиенистите в болниците и в здравните центрове не могат да продължават да са „големите забравени“ в тази пандемия и имат нужда да се трудят в сигурни и безопасни условия“, категорични си от синдикалната организация.

Новините от днес и със задна дата