сряда, 15 април 2020 г.

Ананиев: Започваме масови тестове за COVID-19 в страната

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че започва масово тестване на гражданите в страната.

"Досега ние провеждахме изследвания и тестване на хора, за които имахме съмнения и на хората, свързани с тях. От тук нататък започваме масово тестване на българските граждани. Имаме 20 хиляди PCR тестове. Това е пътят, по който ще вървим". Това обяви здравният министър Кирил Ананиев преди да посети Банско заедно с премиера.

Изявлението на Ананиев се предаваше на живо и в профила на Борисов във Фейсбук.

Очакват се още много доставки и дарения от български и чуждестранни граждани и организации.

"Чакаме още тестове. Платили сме в Южна Корея. Вече имаме 18 лаборатории, така че действаме по всички задачи", отбеляза Борисов.

По сметката на Министерството на земеделие са постъпили близо 4 млн. лева дарения, обяви още Ананиев и допълни, че ще ги използват за тестове и всичко, което е необходимо за предпазване на населението.

Премиерът Борисов добави, че това масово изследване вече се извършва: "Преди малко Европейският медицински център излезе със статистика, че България е с най-малко заразени. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място по най-ниска смъртност след Словакия и Латвия".

"Господ иска от нас да ви запазя живи и здрави. Само да оживеем, после ще решим всичко. И аз можех да ги лъжа българите, на две седмици, че остават още две, но нека си кажем истината", коментира още Борисов, намеквайки за поведението на други европейски лидери

Ананиев и премиерът Борисов посетиха медицинския център в Банско, за да се убедят, че масовото тестване в курорта върви нормално.

"В Банско видяхме, че има предпазни средства. Хората работят. Ще идем да видим дървообработващите предприятия как се развиват. Няма по-важно от това да ви запазя здрави", подчерта още Борисов.

Борисов отговори и на запитване дали курсантите, които в момента са в редиците на МВР, ще получат заплащане.

"Аз когато бях курсант в Симеоново, всяка година ходих на безплатна бригада. Не си спомням някой нещо да ни е платил. А и ние работим без заплата в момента, нали", каза той.

Преди да завърши визитата на Борисов, посетителите и техните посрещачи аплодираха лекари и полицаи.

Новините от днес и със задна дата