сряда, 29 април 2020 г.

В Бургас започва срезово проучване за Covid-19 с 500 теста


В Бургас ще бъде направено срезово проучване по решение на Общинския кризисен щаб за борба с коронавируса. Поръчани са 500 теста за него и то ще се осъществи по Елайза метода. Разходите за тестовете ще бъдат покрити от средствата от дарителската сметка на Община Бургас за борба с коронавируса.

Алгоритъмът за изследването, определянето на прицелните групи по пол, възраст, местоживеене и степен на риск, са възложени на доц. Цветан Велинов. Тестовете ще достигнат до края на тази седмица, съобщиха от Община Бургас.

Днес е извършено пробонабиране на 26 социални работници. Утре предстоят да бъдат изследвани служители на Детската млечна кухня, а в четвъртък и петък - извадка от лични лекари.

50-те проби на шофьорите и кондукторите на общинския превозвач "Бургасбус" са отрицателни.

47 са регистрираните случаи на коронавирус в Бургаска област от началото на епидемията. 23 са излекувани, 1 е починал. 316 са хората под карантина в областта, от които 282 са в Бургас.

Единайсет са случаите през последния месец в Бургас на изписани от столични лечебни заведения пациенти, при които е потвърдена заразата при тях и техни близки, съобщиха още Общинския кризисен щаб.

Нови 5 пациента на софийска болница, които са били изписани през последните 14 дни и са се завърнали в Бургас, са били контактни на заразени пациенти там. Днес имената им са подадени на Общинския кризисен щаб.

Екипи на РЗИ вече са им взели проби по домовете за PCR изследване. Прави се и списък на контактните им лица и всички те също ще бъдат изследвани.

Общинският кризисен щаб се обръща отново с апел към всички лични лекари, които имат информация за свои пациенти, лекувани в софийски болници с установена вътрешноболнична инфекция, да подават информация за завръщането им в Бургас. По този начин ще могат да се изследват веднага както тези пациенти, така и всичките им контактни лица в Бургас.

Шест пациенти са изписани днес от Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас след като са дали отрицателни проби.

Затварят парковете, ако се наблюдава масово неспазване на разпоредбите

В Бургас ще се затварят парковете, ако се наблюдава масово неспазване на разпоредбите. Решението за това е на Общинският кризисен щаб за борба с коронавируса.

Извършена е дезинфекция на алеите в Морската градина в града. Шест двойки доброволци ще следят за спазване на правилата за посещаване на парковете и ще сигнализират МВР при установяване на нарушения. Две патрулни двойки на полицията от днес дежурят в Морската градина. През следващите дни ще бъдат разпределени още 48 доброволци и в останалите паркови зони.

Кметът на Бургас Димитър Николов е разпоредил екипите, които отговарят за видеонаблюдението приоритетно да наблюдават парковите зони и да насочват патрулните коли към местата с нарушения.

Новините от днес и със задна дата