сряда, 29 април 2020 г.

"В зоната на Covid-19" - журналистка от БНТ 1 прекара три дни в "Пирогов"

БНТ 1 ще излъчи тази вечер в документалната си поредица "В кадър" филма "В зоната на Covid-19". Лентата е на журналистката Мария Чернева, която влезе за три дни в специализираното отделение за лечение на болни от коронавируса в "Пирогов", за да покаже реалността там. Защото малцина са тези, които виждат болестта и какво се случва в изолираните медицински отделения.

Един месец след обявяване на извънредното положение и 35 дни след първия регистриран случай на коронавирус у нас, камера на Националната телевизия бе допусната ексклузивно в спешната болница. За да видим или по-точно усетим епидемията, не като отражение на отразеното или преразказ на преразказа, а като реалността, такава каквато е, съобщиха от обществената медия.

Чернева, която от години отразява новините в здравния ресор, прекара три дни в Covid-зоната на "Пирогов" - сама, с малка камера, за да не затрудни по никакъв начин работата на медицинските екипи и да не изложи на излишен риск никого.

„Филмът е нередактиран, суров разказ, затова и истински. Реалността в него е такава, каквато я видя безпристрастната камера. Без ограниченията на страха, неизкривена от инстинктите на екипа. Болните и болестта се оглеждат в очите на трима лекари. Трима много млади лекари. Младите са тези, които са на първа линия срещу болестта. Но зад гърба им стои капацитета на десетки специалисти, цялата болница“, разказа авторката.

"В зоната на Covid-19“ е едно свидетелство, един документ за епидемията там, където малцина могат да влязат. Благодарим на ръководството на "Пирогов", че прие тази мисия и ни позволи да си свършим работата. Благодарим за разбирането и на всички болни, които приеха камерата ни като част от екипа, който се бори срещу болестта”, допълни журналистката.

Филмът, с режисьор Николай Василев, е първи и единствен засега опит да се види работата на лекарите в условията на епидемия и строги мерки за изолация.

Гледайте "В зоната на Covid-19“, сряда (29 април), 21:30 часа, БНТ 1.

Новините от днес и със задна дата