сряда, 29 април 2020 г.

Учебната година ще приключи дистанционно, първите изпити - през юни

Учебната година за всички класове да приключи в дистанционна среда, а държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване на седмокласниците да са състоят в реална училищна среда в началото на юни.

Около това решение са се обединили министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, отрасловите партньори в сферата на образованието и родителите.

Решението съобщи Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ). Той е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

На срещата беше решено, че националното външно оценяване в седми клас ще се проведе през третата седмица на юни, информира Стаматов. Той уточнява, че преди провеждането на изпитите ще бъде предложено на учениците да посетят консултации при потребност от тях.

"Да няма групово връщане на ученици преди провеждането на изпитите. Да бъдат проведени изпитите за зрелостниците за промяна на оценка по тяхно желание преди провеждането на държавните зрелостни изпити в училищна среда", са другите решения, взети днес на дистанционния Отраслов съвет в МОН, съобщава Диян Стаматов.

По думите му през следващата седмица ще бъдат уточнени детайлите по провеждането на изпитите.

Председателят на СРСНПБ уверява, че "изпитите ще бъдат проведени при спазване на всички предпазни мерки". През летните месеци ще бъде създадена и възможност за организирана лятна занималня за учениците от първи до четвърти клас в училищата за всички желаещи да се включат.

Новините от днес и със задна дата