сряда, 29 април 2020 г.

200 италиански общини забраняват антените за 5G

Чупят 5G антени, заразявали ни с коронавирус - Любопитно ...

Около 200 италиански общини, малки и големи, са забранили строителството на антени за свръх бърз пренос на данни чрез новата технологична мрежа за телефония 5G – обяви авторитетният римски всекидневник „Република“.

В обширна статия, посветена на развихрилата се през последните дни в Западна Европа дискусия за „приноса“ на 5G в избухването на пандемията “Ковид-19”, вестникът изтъква, че в навечерието на католическия Великден във Великобритания, Белгия и Франция разгневени тълпи са палили антени за най-новата мобилна телефония, като са обиждали и дори заплашвали техници с физическа разправа.

Що се отнася до Италия, всекидневникът припомня, че още през миналата есен жителите на не един и два града между Алпите и Сицилия са посрещнали едваа ли не на нож изсичането на дървета, смятайки, че на тяхно място ще бъдат поставени антени за новата мрежа за телефония и пренос на данни.

В интерес на истината в анализа на „Републиката“ натежават тезите в защита на предимствата на 5G като последно технологично поколение, съпоставени с възможностите преди всичко на използваната навсякъде по света от близо 6 години мрежа 4G. В същото време авторът на публикацията Айме Д’Алесандро дава превес на мнението, че новата технология не е способствала за разпространението на коронавируса, но го прави не защото е твърдо убеден в това, а просто защото до момента според него не съществували неопровержими научни проучвания за вредата на 5G върху здравето на хората.

Нещо повече – журналистът допуска, че ако новата технология e вредна, то същата е и приетата от всички хора на планетата мрежа за телефония 4G. В подкрепа на това становище Д’Алесандро цитира директора на Италианския междууниверситетски консорциум за телекомуникации Никола Блефари Мелаци, който между другото си задава въпроса -„Аз наистина не мога да разбера защо се протестира – ами в сегашната си форма 5G използва вълни, същите като тези за 4G?“ – пита Мелаци.

Новините от днес и със задна дата