петък, 3 април 2020 г.

Не са само депутатите: Казусът "заплата" засяга президент, премиер и министри

Истерията с повишаването на депутатските заплати започна, тъй като от 1 април, според Правилника за дейността и работата на Народното събрание, възнагражденията на народните избраници се вдигат автоматично на всяко тримесечие, при условие че се вдига средната работна заплата в страната. Данните за това обаче се подават от НСИ, но за предходно тримесечие.

В случая тези данни не отговарят на действителната икономическа обстановка заради извънредното положение вследствие на коронавируса и темата предизвика обществено възмущение.

Размерът на средната работна заплата (СРЗ) за 1 април се формира върху данните от декември 2019 г., когато тя е била 1416 лв.

Така СРЗ определя не само скок на заплатите на депутатите, а и на премиера, президента, министрите, главния прокурор, шефовете на съдилища, съдии и някои държавни служители.

Според тези данни днес скокът на депутатската заплата е с 375 лв., което прави 4248 лв. на месец.

Повишението коментира вчера председателят на НС Цвета Караянчева, наричайки темата "популизъм". Въпреки това обаче премиерът Бойко Борисов днес обяви, че ще предложи да се замразят депутатските заплати.

От своя страна заплатите на народните представители са обвързани с тези на премиера, президента и министрите.

Според тази актуализация от началото на април, миниcтър-прeдceдaтeлят Бойко Борисов пoлучaвa възнaгрaждeниe, кoeтo e c 55% нaд тoвa нa дeпутaтитe, и така заплатата на премиера трябва да стане - 6584 лв.

Двойна на депутатската заплата взема президентът - Румен Радев, който сега трябва да получава 8496 лв.

За министрите възнагражденията скачат на 5592 лв.

Не трябва да се пропуска фактът, че средната заплата се определя и от още един фактор - от ръста на БВП, който е 3,4%, но данните в момента не са актуални, тъй като икономическата криза неминуемо му се е отразила.

Скокът на заплатите обаче засега не е коментиран от представителите на съдебната власт. Техните заплати също са обвързани по косвен начин с депутатските заплати. Тримата големи - главният прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, също ще имат повишение на заплатите.

След последните промени в Закона за съдебната власт те получават 90% от месечното възнаграждение на председателя на Конституционния съд. Неговата заплата е средно аритметично от заплатите на президента и председателя на парламента. Според чл. 218, основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт. Основната заплата във върховните съдилища и прокуратури бе повишена 2019 г. и стана 4425 лева, на апелативно ниво - 3738 лева, на столичните магистрати на окръжно ниво - 3342 лв., на окръжно ниво в страната - 3089 лева, за СРС и СРП - 2714 лева и за всички други районни съдии и прокурори - 2438 лева.

Реакции

Темата възмути обществото, тъй като увеличението се случва на фона на икономическа криза заради разпространението на коронавируса у нас, а данните за безработицата растат, и по последни данни бе обявено, че без работа са останали 31 000 души.

Примерите от света също показаха, че по време на безпрецедентна икономическа криза във всички страни, депутати и управляващи се отказват от заплатите си.

Такъв пример е Албания, където преди ден бе съобщено, че депутатите там намаляват заплатите си наполовина за три месеца.

Преди няколко дни пък съседна Северна Македония също прие, че заплатите на депутати, държавни служители и кметове. Всички, които са представители на властта, ще получават минимални заплати през април в размер на 14 500 денара. Членовете на бордове на публични институции няма да получават възнаграждение по време на кризата.

Новините от днес и със задна дата