събота, 4 април 2020 г.

Полицай от ескорта на италианския премиер почина след зараза с коронавируса

Полицай, който е бил част от ескорта на италианския премиер Джузепе Конте, почина днес от усложнения, причинени от зараза с новия коронавирус, предаде Франс прес.
Петдесет и две годишният Джорджо Гуастамакия даде положителен резултат на теста за коронавируса на 21 март. Тогава италианските власти казаха, че той не е имал директен контакт с премиера. Конте обаче се подложи на изследване като предпазна мярка и резултатът беше негативен.

Същевременно специалният комисар по въпросите на коронавируса, назначен от италианското правителство, Доменико Аркури каза, че Италия трябва да се подготви за дълга битка с епидемията, предаде ДПА. Той призова сънародниците си да продължат да спазват предпазните мерки и каза, че всички ще излязат от тази трагедия, само ако всеки направи, каквото трябва.

Италия е под национална карантина от 10 март и мерките бяха удължени до 13 април.

Днешните вестници обаче бяха наводнени със заглавия и снимки на хора, които нарушават правилата за изолация и властите обещаха да засилят полицейските проверки.

"Нашата битка с коронавируса продължава ностоп, но ние не трябва да започваме да си мислим, че я побеждаваме, че сме притиснали в ъгъла нашия противник и че ще надделеем над него", каза Аркури.

В Италия епидемията се забавя, но не е спряла. В началото на март ръстът на заразените беше 20 процента дневно, докато сега той остава стабилен около 4-4,5 процента дневно.

Представител на синдиката на италианските лекари и медицински сестри каза днес, че те са под невъобразим стрес и рискуват живота в борбата с коронавируса, предаде ДПА.

120 лекари и медицински сестри са починали след заразяване, а 11 252 са заразени, каза Карло Палермо, ръководителят на синдиката на италианските медици Анао Асомед.

Палермо разказа, че лекарите и медицинските сестри дори трябва да заместват свещениците и роднините при последното сбогуване с покойниците. Заразени с Ковид-19 умират сами в италиански болници, тъй като визитите са забранени заради риска от инфекция.

Днес Палермо каза, че страната е била неподготвена за случилото се. Той припомни, че през януари е имало странно нарастване на случаите на бронхиална пневмония, но това не е било свързвано тогава с новия коронавирус, който към онзи момент е бил току-що засечен в Китай.

Според Палермо неспособността в началото на бъдат изолирани ранните случаи на зараза и да се дадат маски от по-висш клас на лекарите и сестрите вместо обикновените хирургически маски е довело до ескалация на заразата.

Италианският синдикалист каза, че Италия и други страни по света се нуждаят от дългосрочна стратегия, защото след като острата фаза на епидемията приключи, вирусът може да остане, докато не бъде намерена ваксина.

Новините от днес и със задна дата