сряда, 29 април 2020 г.

Натискът срещу карантината расте. Ще се огъне ли Меркел?

Броят на критичните и съмняващи се гласове расте, а с него и объркването сред хората в Германия. Оценките за сегашната ситуация с коронавируса са твърде противоположни. Отделните федерални провинции също правят различен анализ на ситуацията и предлагат различни мерки - някои за по-бърза отмяна на карантината, други - за по-бавна.

Особено активен в това отношение е министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който явно е загрижен за критичното състояние на икономиката.

Новите инфекции намаляват

Какво показват цифрите за развитието на епидемията в Германия? Броят на новите инфекции започна да намалява - за последните 24 часа (до 29. 4) има 1304 нови случая, с което общият брой стигна 157 641. Починали от коронавирус до момента са 6115 души.

Расте и натискът срещу канцлерката Ангела Меркел за разхлабване на карантината. Меркел, която следва съветите на основния експерт по вирусология Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите", се беше изказала против прекалено настоятелните искания за бързо отваряне на училищата и детските градини.

Вчера министрите на отделните провинции решиха, че учениците в Германия ще се завърнат в училищата още преди началото на лятната ваканция, макар и учебният процес да не е в пълен обем. Как точно и на коя дата учениците ще се върнат в училище - ще решава всяка федерална провинция сама за себе си. Германските власти съобщиха, че не очакват пътуванията в чужбина да станат възможни преди средата на месец юни.

Сравнения с бежанската криза

Някои политици от кабинета предупреждават за опасен поврат в настроенията на хората. Дочуват се все повече критики срещу карантината, в социалните медии, където доскоро се водеха балансирани и обективни дебати, постепенно избуяват радикални мнения. Наблюдатели дори правят сравнение с бежанската криза от 2015 година, когато настроенията в подкрепа на Меркел се обърнаха на 180 градуса. Въпросът, който мнозина наблюдатели сега си задават е, дали Меркел няма да се огъне под този засилващ се обществен натиск.

Текстът е публикуван ТУК

Новините от днес и със задна дата