четвъртък, 9 април 2020 г.

Патриархът: Няма да бъде донесен благодатен огън от Йерусалим

Благодатният огън слиза само за православните - Общество ...

Добавихме нещо към нашето Окръжно от 30 март. Поради епидемиологичната обстановка и извънредното положение няма да бъде доставен огъня от Йерусалим. Благодатен огън е запазен от миналата година. Препоръчваме полета да не се осъществи, а предвидените средства за полета да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодатен огън, където е запазен.

Това заяви патриарх Неофит след срещата си с Бойко Борисов.  За Македония от България също няма да се транспортира благодатен огън, те също си имат от миналата година. 

На празника вход свободен в Йерусалим няма да се раздава върба и цветя. Едва ли е имало подобно решение.  Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

Благодарни сме на министър-председателя, че по време на извънредното положение се старае да спазва и традициите, защото има вяра в Бога, каза патриарха и благодари на лекари, полицаи. Ние сме в края на класацията на заболели, ние сме една от държавите с най-малко заболели.

В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние, каза патриарх Неофит.

Патриарха пожела на миряните щастлив и радостен празни, да ни избави Господ от тази болест, да ни даде покаяние, да даде сили на тези, които ни ръководят. 

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината.

Очаквайте подробности. 

Новините от днес и със задна дата