четвъртък, 30 април 2020 г.

Разузнаването на САЩ: Коронавирусът не е изкуствено създаден или генетично модифициран

Американските разузнавателни служби заключиха, че новият коронавирус "не е изкуствено създаден или генетично модифициран", но заявиха, че те все още проучват дали произходът на пандемията може да бъде проследен до контакт със заразени животни или до инцидент в китайска лаборатория, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изявлението на канцеларията на директора на Националното разузнаване, координиращ мрежата от американски разузнавателни агенции, идва след като американският президент Доналд Тръмп и сподвижниците му лансираха все още недоказаната теория, че лаборатория за инфекциозни заболявания в Ухан - градът епицентър на епидемията в Китай - е била източникът на глобалната пандемия, отнела живота на повече от 220 000 души по целия свят.

През последните дни Тръмп обостри риториката си срещу Китай, обвинявайки геополитическия съперник и ключов търговски партньор на САЩ, че не е действал достатъчно бързо, за да спре разпространението на коронавируса, причиняващ заболяването Covid-19, или че не е предупредил света за епидемията.

"Разузнавателната общност се съгласява с консенсуса, постигнат сред научните среди, че Covid-19 не е изкуствено създаден или генетично модифициран. Тя ще продължи активно да проучва новопоявяващата се информация и разузнавателни данни, за да установи дали епидемията е започнала след контакт със заразени животни или е била резултат от инцидент в лаборатория в Ухан", се казва в изявлението.

Новините от днес и със задна дата