сряда, 29 април 2020 г.

Три ябълки и парче сирене получиха родителите от програмите на МЗ

                                             Снимка: Авторът
Раздаването на продуктите по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" предизвика вълна от недоволство сред родителите. Същото се случи и в детските градини.

В училищата родителите на децата получиха по три краставици и парче от 300 грама кашкавал, а в забавачките - три ябълки и 150 грама сирене. Пакетите се полагат за цялото време на извънредното положение, тоест полагаемото е за двата месеца.

След като получиха по торбичка от пакетите, родителите обвиниха учителите в злоупотреби. А учителите уверяват, че програмите не трябва да се бъркат с училищните закуски. Грамажите на млечните продукти се определят от земеделското министерство, към което са програмите.

Родители се чудят също защо в някои пакети има по две краставици, в други - по три и защо грамажите на кашкавала също са различни.

Педагозите настояват Министерството на земеделието да обясни същността на програмата "Училищен плод и мляко", за да се спрат спекулациите по темата.

Пред bTV зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Иван Капитанов обясни, че в по-голямата част изпълненото на програмите по раздаването е почти приключило, тоест количеството, определено за двата месеца на извънредно положение, са започнали по-рано и доставките са били направени по-рано.

Капитанов изтъкна, че за учебната година има 50 доставки по схемата "Училищен плод", като те са еднократни съобразно графиците, одобрени от директорите на училищата.

"При някои от училищата доставките са правени в предходен период, затова са получени две ябълки и малко сирене или кашкавал", допълни зам.-изпълнителният директор на Фонда.

По думите му изборът на всеки от доставчиците на продукти по програмата става от директора на съответното училище. Одобрението става от ДФ "Земеделие" и се очаква всички изисквания по програмата да бъдат изпълнени. Капитанов подчерта, че ако има разминаване или лошо качество на продуктите - Фондът се сезира и прави незабавна проверка и преустановява плащанията към доставчиците.

"Апелираме към директорите, те са отговорните лица, при приемане на продуктите, да погледнат дали отговарят на условията", обясни той и допълни, че ДФ "Земеделие" е наредил на училищата да обяснят на родителите какво ще бъде доставено и в какво количество. Капитанов уточни, че графикът на доставки се утвърждава от директора на училището.

"Имаше и много сигнали защо в периода на извънредно положение не се раздават тези плодове и млечни продукти. Това е важно за нашите производители, но и за децата, които в момента имат проблеми и се нуждаят от тях", коментира експертът.

Една част от хората получатели са се отказали от получаването на храната в помощ на социално слаби деца, а друга - в полза на социалните домове.

Колко е струвала програмата по време на извънредното положение ще стане ясно след приключването на доставките и получаването на заявките за плащане.

Новините от днес и със задна дата